You are currently viewing Brodolom u Grčkoj – Zakintos, Kitira, Gitio i Amorgos

Brodolom u Grčkoj – Zakintos, Kitira, Gitio i Amorgos

Sa tako ogromnom obalom, nije ni veliko iznenađenje što je grčka obala i morsko dno dom brojnih olupina brodova. Neki od njih su ostali napušteni u morskom basenu i najpopularnija su mesta za ronjenje. Ponekad, ako je voda plitka, možete posetiti neki brodolom u Grčkoj dok plivate ili ronite.

Drugi leže na obali ili blizu nje i formiraju masivne, zarđale, metalne konstrukcije koje ne prestaju da impresioniraju. Kako godine prolaze, oni su se pretvorili u mesta koja vredi posetiti i postali su deo istorije i pejzaža mesta.

Strastveni fotografi su pozvani po fotografijama ovih olupina. Neki od njih se čak smatraju karakteristikama regiona.

Zakintos – Brodolom u Grčkoj

Ostrvo Zakintos

Najimpresivniji i možda najpoznatiji brodolom u Grčkoj je naravno „Navagio“ na ostrvu Zakintos. Nalazi se na zapadnoj strani ostrva na jednoj od najlepših plaža u Grčkoj.

Brod po imenu „Panagiotis“ izgrađen je u Škotskoj 1937. godine i korišćen je kao trgovačko plovilo. Prema najtačnijoj verziji priče, u oktobru 1980. godine „Panagiotis” je isplovio iz Turske za Italiju, ali je naišao na veliko nevreme i nasukao se u plitke vode na zapadnoj obali Zakintosa. Priča se da je brod prevozio tovar krijumčarenih cigareta za italijansku mafiju.

Druga verzija priče tvrdi da je brod bio legalani trgovački brod, koji je prevozio građevinski materijal za izgradnju hotela na Zakintosu. Međutim, zbog greške u navigaciji i neispravnog motora, brod je zalutao u oluju i nasukao se na plaži. Posada je spasena od strane lokalnog stanovništva.

Kako doći: „Navagio beach“ se nalazi na veoma zabačenom mestu. Plaža Navagio je dostupna samo brodom ili helikopterom, što dodaje na njenom šarmu i mističnosti. Brodolom je takođe popularno mesto za fotografisanje, skakanje sa padobranom i ronjenje. Taksi brodovi polaze iz Porto Vromije svakih sat vremena. Organizovane ture su najbolja opcija. Pošto je mesto veoma turističko, bilo bi dobro da unapred rezervišete obilazak.

Savet: Takođe možete videti olupinu broda i napraviti prelepe slike odozgo. Nećete moći da stignete do plaže, ali pogled je fantastičan. Ako iznajmite auto, idite putem do manastira Anafonitrije i naići ćete na nekoliko vidikovaca između Anafonitrije i sela Volimes.

Gitio

Gitio - Brodolom u Grčkoj

Jedna od najpoznatijih atrakcija u grčkom gradu Gitiju je olupina broda Dimitrios, koja se nalazi na peščanoj plaži nedaleko od obale. Brod je izgrađen 1950. godine u Danskoj i služio je kao trgovački brod pod različitim imenima i zastavama.

Prema jednoj verziji priče, brod je zaplenjen 1981. godine zbog šverca cigareta i zapaljen da bi se uništili dokazi. Druga verzija tvrdi da je brod napušten zbog kvara motora i da ga je oluja izbacila na obalu.

Bez obzira na istinu, olupina je postala popularno mesto za fotografisanje i istraživanje, posebno za ljubitelje napuštenih mesta. Vremenom je brod propao i zarđao, a delovi njegovog trupa su se odlomili i rasuli po pesku. Ipak, olupina i dalje privlači radoznale posetioce koji žele da vide ovaj neobičan prizor na grčkoj obali. Do njega veoma lako stiže, a peščana plaža na kojoj se nalazi idealna je za kupanje.

Kako doći: Brod se nalazi na plaži Selinica, u oblasti Valtani. Do morske obale se može doći automobilom, preko Skale – Githeio, a do olupine se može doći peške.

Amorgos – Brodolom u Grčkoj

Amorgos  - Brodolom u Grčkoj

Brodolom Amorgos u Grčkoj je jedan od najpoznatijih i najfotografisanijih prizora na Egejskom moru. Ovaj ogromni teretni brod nasukao se na obalu ostrva Amorgos 1968. godine, kada je pokušao da izbegne oluju. Od tada, brodolom je postao atrakcija za turiste i ronioce, koji mogu da istražuju olupinu i okolni podvodni svet.

Ako ste ljubitelj avanture, istorije i prirode, ne propustite ovu jedinstvenu priliku da posetite brodolom Amorgos.

Kako doći: Olimpija se nalazi u usamljenom zalivu, u blizini plaže Kalotaritisa. Da biste stigli tamo, odvezite se do najbližeg mesta, parkirajte automobil i nastavite pešice oko 8 minuta. Staza je lagana, a mala uvala je obično mirna, tako da se potpuno isplati!

Zabavna činjenica: Možda ste već videli Olimpiju u filmu Le Grand Bleu, jer je korišćena kao lokacija za snimanje.

Kitira – Brodolom u Grčkoj

Kitira - Brodolom u Grčkoj

Dekadentna atmosfera na ostrvu Dragonares pretvorila je olupinu broda „Nordland“ u jedno od najpopularnijih ronilačkih mesta u Kitiri. Datira iz 2000. godine, napušteni ruski teretni brod ostaje uglavnom potopljen u moru, stvarajući savršene uslove za podvodnu avanturu!

Kako doći: Nažalost, olupini se ne može prići peške i može se prići samo sa mora. Međutim, čak i ako niste ronilac, imaćete priliku da mu se divite izdaleka, u Dijakofti.