You are currently viewing Emilija-Romanja: Italijanski centar za hranu

Emilija-Romanja: Italijanski centar za hranu


Smeštena u srcu Italije, Emilija-Romanja nije samo region poznat po svojim živopisnim pejzažima, već i po neverovatnoj hrani. Od šarmantnih srednjovekovnih gradova do očaravajućih gradova sa istorijom, Emilija-Romanja je destinacija koju morate posetiti. U ovom članku, provest ću vas kroz 8 najboljih gradova u Emiliji-Romanji: italijansko središte hrane. Poželećete da posetite Bolonju, glavni grad regiona, kao i da otkrijete manje poznate gradove kao što su Dozza Imolese i Comacchio.

Napomena: Ovaj članak kao i drugi na sajtu mogu da sadrže partnerske veze, što znači da dobijam proviziju ako odlučite da kupite nešto preko veza, bez dodatnih troškova za vas.

8 najboljih gradova u Emiliji-Romanja

Pitate se koji su najbolji gradovi u Emiliji-Romanji? Čitajte dalje za moj izbor!

Bolonja – Emilija-Romanja, Italija

Emilija-Romanja:

Bolonja je regionalna prestonica Emilije-Romanje i stoga je obavezna za posetu. Najpoznatija je po svom dobro očuvanom srednjovekovnom centru i neverovatnoj hrani. Dok ste tamo, morate ići na Piazza Maggiore, dve kule za pogled na grad i baziliku San Petronio.

Najbolju hranu u Italiji možete pronaći upravo u Bolonji. Ne možete da odete a da ne probate taljatele al ragu (bolonjez sos), torteline i suhomesnate proizvode kao što su mortadela i pršuta. Najbolje mesto za probanje taljatele al ragu je Osteria dell’Orsa.

Parma – Emilija-Romanja, Italija

Parma - Emilija-Romanja, Italija

Parma je jedan od najlepših gradova u regionu Emilija-Romanja. Da budem iskrena, sanjala sam da posetim Parmu jer VOLIM parmsku šunku. Ne samo to, grad je lep i šarmantan. Toplo preporučujem ovu turneju da prisustvujete proizvodnji parmskog sira i parmske šunke.

Dok ste ovde, posetite katedralu u Parmi i veličanstveni Teatro Farnese. Onda se izgubite u šarmantnim šarenim ulicama.

Modena – Emilija-Romanja, Italija

Modena - Emilija-Romanja, Italija

Modena je još jedan veliki grad u Emiliji-Romanji, Italija. Nalazi se na samo 25 minuta vožnje vozom od Bolonje, a takođe je i tačka na putu između Parme i Bolonje.

Modena je rodno mesto Ferarija i Maseratija, dva kultna italijanska automobilska brenda. Takođe je poznata po balzamičnom sirćetu i obavezno ga probajte ovde.

Stvari koje treba uraditi u Modeni uključuju šetnju istorijskim centrom Modene koji je pod zaštitom UNESCO-a. Možete posetiti i katedralu u Modeni i Piazza Grande.

Dozza Imolese – Emilija-Romanja, Italija

Dozza Imolese - Emilija-Romanja, Italija

Dozza Imolese je jedan od najlepših gradova u Emiliji-Romanja. To je takođe divan skriveni dragulj u Italiji koji se nalazi samo 40 minuta vožnje od Bolonje!

Poznat je po brojnim šarenim muralima koji krase fasade zgrada širom grada. Svidelo mi se kako je bilo puno kreativnosti i šarma. To je zaista galerija na otvorenom. Možete ga obići za kratko vreme jer je grad prilično mali.

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Ne propustite priliku da istražite Rocca Sforzesca, srednjovekovnu tvrđavu koja pruža panoramski pogled na okolni krajolik. Dozza je autentično italijanska i definitivno je van utabanih staza.

Ravena

Ravenna

Ravena je još jedan neverovatan grad u Emiliji-Romanji. Poznat po svojim zadivljujućim vizantijskim mozaicima, naći ćete neverovatnih osam UNESCO svetske baštine.

To uključuje baziliku San Vitale i veličanstveni mauzolej Galla Placidia. Ravenna se može pohvaliti bogatstvom lokaliteta koji datiraju iz rimskog i vizantijskog doba.

Pored crkava i spomenika ukrašenih mozaicima, živopisne ulice Ravene takođe su dovoljan razlog za posetu.

Obavezno probajte piadinu dok ste tamo. Ovaj sendvič se sastoji od tankog, somuna obično punjenog raznim sastojcima kao što su pršuta, sir, rukola, paradajz i sir. Najbolje mesto za probati je La Piadina del Melarancio.

Comacchio

Ne, ovo apsolutno nije Burano, Italija. To je živopisno ribarsko selo Comacchio ! I lako se može zameniti sa Burano, živopisnim gradom u blizini Venecije. Kada sam tražila najbolje gradove u regionu Emilija-Romanja, naišla sam na ovaj skriveni dragulj. Čak ni Italijani nisu čuli za ovo mesto!

Izuzetno je teško doći bez automobila, što je verovatno razlog zašto je i manje istraženo. Najlakši način je da uzmete autobus (koji može biti malo nepouzdan) ili taksi iz Ravene, najbližeg većeg grada. Taksi je 60 dolara tamo i nazad .

Iznajmite motocikl, skuter ili bicikl u bilo kom delu sveta

  • Uporedite 942 kompanije za iznajmljivanje širom sveta
  • Upravljajte svojom rezervacijom na mreži
  • BESPLATNO otkazivanje za većinu rezervacija

Ovaj grad je prestonica jegulja jer je poznat po tehnikama pecanja jegulja. Ako volite jegulju, obavezno je probajte u nekom od restorana i ne propustite Festival jegulje koji se ovde održava svake godine.

Rimin

Rimini

Rimini se nalazi na obali Jadranskog mora u Emiliji-Romanji. Ovo primorsko letovalište ima zlatne peščane plaže, čiste azurne vode i živahnu atmosferu.

Neke od njegovih najboljih znamenitosti uključuju Avgustov luk i dobro očuvan Tiberijev most koji datira iz rimskog doba. Energija u ovom gradu je odlična sa užurbanim kafićima, barovima i restoranima koji se nalaze na njegovim živopisnim ulicama. Tu je i dobar noćni život.

Ferrara – Emilija-Romanja, Italija

Ferrara - Emilija-Romanja, Italija
Ferrara – Emilija-Romanja, Italija

Ferara, je jedan od najboljih gradova u Emiliji-Romanji, Italija i popularan izbor za posetu tokom vašeg boravka u regionu. Ferar je pun srednjovekovnog šarma jer je okružen drevnim zidinama.

Istorijski centar je UNESCO-ve svetske baštine. Ne propustite posetu zamku Estense, kitnjastoj katedrali Svetog Đorđa i živopisnoj Palati Dijamanti. Takođe postoji toliko mnogo muzeja i galerija koje treba istražiti, uključujući Nacionalnu umetničku galeriju i Palazzo Schifanoia.

Nadam se da ste uživali čitajući ovaj post o najboljim gradovima u Emiliji-Romanji.