You are currently viewing Šta je zapravo Glamping?

Šta je zapravo Glamping?

Glamping je spoj reči „glamour“ (šarm) i „camping“ (kampovanje) i predstavlja oblik kampovanja koji kombinuje udobnost i luksuz s doživljajem boravka u prirodi. Umesto tradicionalnog kampovanja sa šatorima i oskudnim uslovima, glamping pruža visokokvalitetan smeštaj sa svim pogodnostima u prirodnom okruženju.

Ključnih karakteristika glampinga:

Udobni smještaj: Glamping objekti nude različite vrste smeštaja, kao što su luksuzne šatore, drvene kuće, yurts (kuće centralnoazijskog porekla), kabine na drvetu ili čak mobilne kuće. Svi ovi smeštajni kapaciteti obično su opremljeni pravim krevetima, kvalitetnim nameštajem, privatnim kupatilima i ponekad čak i klima uređajima.

Prirodno okruženje: Glamping lokacije su pažljivo birane kako bi se gostima pružilo iskustvo prirode i spokoja. Bilo da je smešten uz reku, na planini, ili u šumi, glamping obezbeđuje bliski kontakt s prirodom.

Luksuzni dodaci: Glamping često uključuje dodatke i pogodnosti koje tradicionalno kampovanje ne pruža. To može uključivati privatne terase, jacuzzi kade, personalne usluge, gourmet obroke, termalne bazene i druge luksuzne sadržaje.

Očuvanje okoline: Mnoge glamping lokacije teže očuvanju okoline i ekološkoj održivosti. Ove lokacije često primenjuju ekološki prihvatljive prakse, kao što su recikliranje, upravljanje otpadom i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Aktivnosti: Destinacije često nude različite aktivnosti u prirodi, poput planinarenja, vožnje kanuima, biciklizma, posmatranja ptica ili vožnje balonom, pružajući gostima priliku da u potpunosti dožive prirodno okruženje.

U suštini, glamping je namenjen onima koji žele iskusiti čari kampovanja, ali s dodatkom luksuza i komfora. Ovo iskustvo privlači ljude svih generacija koji traže spoj avanture i udobnosti u prirodi.

Postoji raznovrsnost tipova smeštaja, svaki prilagođen različitim tipovima gostiju i različitim prirodnim okruženjima. Evo nekoliko tipova glamping smeštaja, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama:

Tipovi glamping smeštaja

728*90

Luksuzni šatori (Safari šatori)

Luksuzni šatori (Safari šatori)

Opis: Ovi prostrani šatori obično su postavljeni na platformama s tvrdim podom i opremljeni pravim krevetima, nameštajem, električnim napajanjem i privatnim kupatilima. Safari šatori često oponašaju stil tradicionalnog kampovanja, ali sa dodatkom luksuza.

Karakteristike: Veliki prostor, udobni kreveti, privatna kupatila, nameštaj u etno stilu.

Glamping – Drvena kuća

Glamping - Drvena kuća

Opis: Drvene kuće predstavljaju smeštaj sa čvrstim strukturama, obično izrađenim od prirodnih materijala poput drveta. Ove kuće nude domaću atmosferu uz dodatak modernih udobnosti.

Karakteristike: Potpuno opremljene kuhinje, privatne terase, prostrani dnevni boravak, rustični enterijer.

Glamping – Yurts (Gers)

Glamping - Yurts (Gers)

Opis: Yurts su tradicionalne centralnoazijske kuće obično pokrivene krznom ili tkaninom, a prilagođene glamping turizmu. Pružaju jedinstven i autentičan boravak u prirodi.

Karakteristike: Okrugla struktura, drveni okvir, prozori, trpeza i stolice, udoban krevet.

Glamping – Mobilne kuće

Glamping - Mobilne kuće

Opis: Mobilne kuće su transportabilni smeštajni objekti opremljeni svim potrebnim sadržajima. Ovi pokretni smeštajni kapaciteti omogućavaju gostima fleksibilnost u izboru lokacije.

Karakteristike: Kuhinja, kupatilo, dnevni boravak, spavaće sobe, terasa.

Glamping – Eko kuće

Opis: Eko kuće fokusiraju se na očuvanje prirodne sredine i ekološku održivost. Ovi smeštajni objekti često koriste obnovljive izvore energije, reciklirane materijale i minimalan uticaj na okolinu.

Karakteristike: Solarni paneli, reciklirani materijali, sistem za prikupljanje kišnice, organski vrt.

Glamping – Šumske kabine

Glamping - Šumske kabine

Opis: Šumske kabine smeštene su među drvećem, pružajući gostima intimno iskustvo u prirodnom okruženju. Ove kabine kombinuju rustikalni šarm s modernim sadržajima.

Karakteristike: Panoramski prozori, drveni nameštaj, terase s pogledom na šumu, kamini.

Plutajuće kabine

Plutajuće kabine

Opis: Smještene na vodi, plutajuće kabine pružaju jedinstveno iskustvo boravka. Ove kabine često su povezane s ekosistemom vodenog područja.

Karakteristike: Privatna plutajuća terasa, prozori pod vodom, pristup kajacima ili čamcima.

Svaki od ovih tipova smeštaja donosi svoj jedinstveni doživljaj, od romantičnog bega u prirodu do avanturističkog kampovanja s luksuznim dodacima. Gosti mogu odabrati smeštaj prema svojim preferencama i uživati u prirodnom okruženju bez žrtvovanja komfora.

Iako glamping koncept postaje sve popularniji, Grčka još uvek nije poznata po velikom broju glamping centara. Međutim, postoje neke destinacije koje nude luksuzno iskustvo boravka u prirodi.

Farma se nalazi na nadmorskoj visini od 1.010 m, nedaleko od šarmantnog sela Pavliani, koje označava ulaz u nacionalni park Oiti. Smeštena u regionu upečatljivih kontrasta i spektakularnih pejzaža, Vasilikia Mountain Farm & Retreat dom je dva najstarija nacionalna parka u zemlji i najviših planina.

Mirna jezera, raznovrstan niz reka i živopisna obala, kao i prefekture Ftiotida i Fokida u centralnoj Grčkoj čine harmoničan mozaik zadivljujućih vidika, čudnih sela i istorijskih spomenika koji su svedočanstvo slavne, ali burne prošlosti Grčke.

Ovo je mesto izuzetne prirodne lepote gde tradicija i običaji ostaju veoma živi. Mesto gde posetioci imaju jedinstvenu priliku da direktno dožive bogatstvo kulturnog nasleđa koje ova oblast može da ponudi, u pozadini neuporedivog pejzaža. Uzbudljivo iskustvo putovanja čeka one koji žele da otkriju tajne ove drevne zemlje dok otkrivaju šume prepune misterije, udaljene vrhove prekrivene snegom, reke koje su inspirisale mitove i staništa bogata divljim životinjama, a sve to kroz širok spektar aktivnosti koje nagrađuju.