Ako posetite Grčku, a niste probali grčku meze večeru, da li ste zaista bili u Grčkoj? Grčka meze večera je veoma popularna ne samo među lokalnim stanovništvom, već i među turistima koji posećuju Grčku. Ukusna, ekonomična i napravljena od svežih lokalnih sastojaka, meze večera je najbolji način da se upoznate sa lokalnom gastronomijom!
Pitate se šta da naručite za nezaboravnu meze večeru?
U nastavku otkrivam sve !
Zašto je grčka meze večera obavezna?
Istina je da je meze veoma popularan u Grčkoj kao tradicionalna opcija za večeru ili ručak. Ako ne znate šta je meze, to je u osnovi obrok koji se sastoji od većeg izbora predjela, često praćenih alkoholnim pićima. Posebno u Grčkoj, meze večere se sastoje od nekoliko tradicionalnih delicija i praćene su uzom, rakijom ili vinom.
Grčka meze večera nije samo najbolji način da se proba nekoliko lokalnih delikatesa odjednom, već i večera bez preterivanja!
Štaviše, grčka kuhinja prati sve principe mediteranske dijete. To znači da grčke meze nisu samo super ukusne, već i zdrave i veoma hranljive.To je savršena prilika da se upustite u gastronomsku avanturu istražujući različite kombinacije ukusa i tekstura.
Grčka meze večera nije samo obrok; to je kulturno iskustvo koje spaja ljude. Bez obzira da li se organizuje kod kuće ili u restoranu, meze večera pruža nezaboravno iskustvo koje će vas voditi kroz bogatstvo grčke gastronomske tradicije.
Meze jela za večeru se lako prave kod kuće.
Grčka meze večera Dolmadakia
Ovo je jedan od najomiljenijih (i najzdravijih) tradicionalnih recepata u Grčkoj. Dolmadakia je u osnovi lišće vinove loze punjeno pirinčem (i/ili mlevenim mesom) i nekoliko biljaka. Kapljica limuna i devičansko maslinovo ulje vrtoglavo su podigli ukus! Ova ukusna poslastica je jedna od najboljih stvari koje možete jesti uz uzo nakon dana na plaži.
Grčka meze večera Tirokafteri
Tirokafteri je začinjeni umak od sira koji se obično maže na hleb. Nije tajna da Grci vole sir, a posebno ukusnu lokalnu fetu . Zato ćete često naći fetu u mnogim verzijama, kao što je tirokafteri. Ovaj umak je napravljen od fete (očigledno), grčkog jogurta, paprike, vina i sirćeta. Najbolji deo je to što je to vrlo jednostavan recept koji možete lako da pratite kod kuće.
Grčka meze večera Tigania
Tigania je jedan od najpopularnijih meza na bazi mesa u Grčkoj. To je ukusno jelo koje se sastoji od seckanog mesa (goveđeg) kuvanog sa nekoliko vrsta povrća, kao što su paprika, praziluk, i luk i začinsko bilje. Obično se kuva u tiganju sa devičanskim maslinovim uljem i služi uz pomfrit. Ako ste ljubitelj mesa, obožavaćete ga!
Grčka meze večera Fava
Fava je jedan od najukusnijih grčkih namaza! Pravi se od slanutka, maslinovog ulja i nekoliko biljaka koje mu daju bogat ukus. Fava je jedna od lokalnih delicija Santorinija, pa ako slučajno posetite ostrvo, ne propustite da probate tradicionalnu favu. Štaviše, to je jelo koje možete lako da napravite sami, jer je napravljeno od jednostavnih sastojaka pomešanih zajedno!
Grčka meze večera Kolokithokeftedes
Kolokithokeftedes su u osnovi kuglice od tikvica sa sirom i začinskim biljem. Obično se prže, ali se mogu i peći kao opcija koja je pogodnija za ishranu. Ukusne su i lagane i često su praćene svežim umakom na bazi jogurta . Tikvice i jogurt čine ubitačnu kombinaciju!
Grčka meze večera Tvrdi sir
Grčka je veoma popularna zbog svojih tvrdih sireva. U zavisnosti od toga na kom ste ostrvu ili gradu na grčkom kopnu, imaćete priliku da probate različite lokalne sireve. Graviera, kasseri, arseniko Nakou i ladotiri Mitilines su neki od grčkih sireva koje treba da probate. Toliko su ukusni da mogu sami da prate vaš uzo ili vino!
Grčka meze večera – Pržene lignje
Pržene lignje su jedna od najpopularnijih grčkih meza, posebno tokom leta. Naročito ako planirate da posetite grčko ostrvo ili primorsko selo na kopnu Grčke, ne propustite da probate pržene lignje. Obično ga lokalni ribari sveže ulove i ima ukus raja!
Grčka meze večera – Masline
Masline igraju važnu ulogu u mediteranskoj ishrani! Njihov bogat ukus i visoka nutritivna vrednost čine ga ne samo odličnom užinom već i neodvojivim delom grčke meze večere. Savršeno ide sa sveže pečenim hlebom i feta sirom.
Tomatoeftedes
Tomatokeftedes su ukusne kuglice od paradajza , obično se prženi. To je jedan od najpoznatijih tradicionalnih recepata Santorinija , koji je poznat po proizvodnji paradajza, ali se može naći u restoranima širom Kiklada.
Marinirani inćun
Inćun je veoma omiljena riba u Grčkoj i popularan meze koji se jede uz uzo. Inćuni se obično mariniraju sirćetom, maslinovim uljem i belim lukom, koji im daju blago začinjen ukus. Za ovaj recept, inćuni se obično peku, ali možete naručiti i pržene inćune – takođe su super ukusni !
Grčka meze večera – Punjene paprike
Punjene paprike su obavezne za tradicionalnu grčku meze večeru! Ovo jelo se obično pravi od zelene paprike koja se puni feta sirom i začinskim biljem. Sladak ukus paprike i blago kiselkast ukus feta sira stvaraju apsolutno ukusno jelo .
Uzo
Uzo je obavezan za kompletnu grčku meze večeru! Poznat i kao nacionalno alkoholno piće Grčke, uzo savršeno prati svaki obrok, a kamoli meze obroke. Uzo je prvobitno providan, ali dobija mlečno belu boju kada se pomeša sa vodom. Dodajte nekoliko kockica leda u mešavinu i dobili ste savršeno letnje piće !
Lokalno vino
U slučaju da uzo nije vaša šolja čaja, lokalno vino je još jedan savršen par za grčku meze večeru. Većina tradicionalnih taverni u Grčkoj proizvodi sopstveno vino, tako da ne bi trebalo da bude teško da svoj meze ispratite ukusnim lokalnim vinom. Zaključak: Lokalno točeno vino je mnogo jeftinije od vrhunskog flaširanog vina!
Uživanje u grčkoj meze večeri je jedna od najboljih stvari u Grčkoj. Ako želite da iskustvo grčkog mezea podignete na drugi nivo i istražite lokalnu kulinarsku scenu, toplo vam preporučujem da se pridružite obilasku hrane u Atini !