You are currently viewing Istanbul Turska

Istanbul Turska

Istanbul, Turska je jedan od najvećih i najlepših gradova na svetu, koji spaja dve kulture i dve religije. Ovaj grad je pun istorijskih znamenitosti, kulturnih atrakcija, živopisnih pijaca i ukusne hrane. Ako planirate da posetite Istanbul, evo nekoliko saveta kako da uživate u njegovim čarima.

Šta videti u Istanbulu?

Istanbul ima toliko toga da ponudi da je teško izabrati samo nekoliko mesta za posetiti. Ali, ako ste ograničeni vremenom, ovo su neki od najpopularnijih i najzanimljivijih lokaliteta koje ne smete propustiti:

Plava džamija Istanbul, Turska

Plava džamija u Istanbulu

Ova prelepa džamija je jedan od simbola Istanbula, koja se ističe po svojih šest minareta i plavim pločicama koje krase unutrašnjost. Ulaz je besplatan, ali morate se pridržavati pravila oblačenja i ponašanja u svetom mestu.

Aja Sofija Istanbul, Turska

Istanbul Turska

Ovo je bivša crkva, kasnije pretvorena u džamiju, a danas muzej koji oduzima dah svojom arhitekturom i umetnošću. Ovde možete videti kako se prepliću hrišćanski i islamski uticaji kroz vekove. Ulaznica košta 100 turskih lira (oko 10 evra).

Topkapi palata Istanbul, Turska

Ovo je bila rezidencija osmanskih sultana i centar njihove moći. Ovde možete razgledati raskošne dvorane, hareme, blago i relikvije. Ulaznica košta 200 turskih lira (oko 20 evra), a dodatno se plaća za posebne izložbe.

Veliki bazar Istanbul, Turska

Veliki bazar, Istanbul, Turska

Ovo je najveći i najstariji pokriveni bazar na svetu, gde možete kupovati sve što vam srce poželi, od nakita, tepiha, začina, do suvenira i antikviteta. Budite spremni na cenkanje i gužvu, ali i na uživanje u bojama i mirisima.

Bosfor Istanbul, Turska

Ovo je tesnac koji deli Evropu od Azije i povezuje Crno more sa Mramornim morem. Najbolji način da ga doživite je da se ukrcate na jednu od brojnih krstarenja koja nude panoramski pogled na grad i njegove mostove. Cene se kreću od 25 do 100 turskih lira (od 2 do 10 evra), zavisno od trajanja i sadržaja ture.

Nakon posete glavnim lokacijama, ima još mnogo toga da se uradi! Možda bi želeli da odete na izlet na Prinčevska ostrva ili obližnje plaže . Možete čak i da se opustite u turskom kupatilu ( hamam ) kojih ima mnogo u Istanbulu .

Takođe je moguće napraviti jednodnevni izlet u gradove Jedrene , Iznik ​​(Nikeja) ili Bursu , Galipolje i Troju , ili čak Efes ili Kapadokiju.

Ali pre nego što krenete, obavezno odvojite malo vremena da sednete u kafić i probate turski čaj ili kafu , ili popušite nargile (vodenu lulu).Probajte za večeru ukusnu tursku kuhinju u odličnim istanbulskim restoranima, ili tradicionalni riblji sendvič pored Zlatnog roga i shvatićete zašto je to omiljeni grad većine turista.

Kako se kretati po Istanbulu?

Istanbul ima dobro razvijen javni prevoz koji uključuje metro, tramvaj, autobus, minibus (dolmuš), taksi i trajekt. Najpovoljniji način da koristite javni prevoz je da kupite Istanbulkart, elektronsku karticu koju možete dopunjavati i koja vam omogućava popuste na vožnje. Karticu možete kupiti na kioscima ili automatima za 10 turskih lira (oko 1 evro), a zatim je napuniti željenim iznosom. Cena vožnje zavisi od vrste prevoza i zone, ali uglavnom se kreće od 3 do 7 turskih lira (od 0,3 do 0,7 evra).

Taksi je takođe pristupačan način prevoza, posebno ako putujete u grupi. Vožnja se naplaćuje po kilometru, a početna cena je 5 turskih lira (oko 0,5 evra). Pazite da taksimetar radi i da vozač ima licencu. Takođe, imajte na umu da je saobraćaj u Istanbulu vrlo gust i da možete potrošiti puno vremena u zastoju.

Gde jesti u Istanbulu?

Istanbul je raj za ljubitelje hrane, koji mogu uživati u raznovrsnim i ukusnim specijalitetima turske kuhinje. Od slanih jela, ne propustite probati kebab, ćevape, burek, sarmu, dolmu, musaku, japrak, mantu, lahmacun i pide. Od slatkih jela, oduševiće vas baklava, lokum, halva, kunefe i sutlač. Od pića, isprobajte čaj, kafu, ajran, bozu i rakiju.

Možete jesti u različitim vrstama restorana, od skromnih lokanta (gde se služi gotova hrana po povoljnim cenama), preko meyhane (gde možete uživati u mezama i alkoholu uz muziku), do sofisticiranih restorana s pogledom na Bosfor. Cene se razlikuju zavisno od kvaliteta i lokacije, ali uglavnom možete naći dobar obrok za 20 do 50 turskih lira (od 2 do 5 evra) po osobi.

Trajektni operateri

Kada posetiti Istanbul?

Istanbul je grad koji se može posetiti u bilo koje doba godine, ali najprijatnije vreme je proleće i jesen, kada su temperature umerene i kada nema previše turista. Leto je vruće i vlažno, a zima je hladna i kišovita. Međutim, ako želite da dobijete povoljnije cene smeštaja i avionskih karata, možete razmotriti putovanje u vansezoni.

Gde odsedati u Istanbulu?

Istanbul ima veliki izbor smeštaja za sve ukuse i budžete. Možete birati između luksuznih hotela, butik hotela, hostela i apartmana. Najpopularnija područja za odsedati su Sultanahmet (gde se nalaze većina istorijskih znamenitosti), Beyoglu (gde se nalaze većina restorana, barova i klubova), Kadıkoy (gde se nalazi živahna azijska strana grada) i Bešiktaš (gde se nalazi moderna evropska strana grada). Cene se kreću od 50 do 500 turskih lira (od 5 do 50 evra) po noćenju.

img