You are currently viewing Krf Istorija

Krf Istorija

Krf, poznat kao Kerkira na grčkom, duguje svoje ime nimfi ​​Korkiri, ćerki Boga reke Asopusa. Prema mitu, Posejdon, bog mora, zaljubio se u Nimfu Korkiru, oteo je i doveo na ovo ostrvo. Prema mitu, Krf je bio ostrvo Feačana, gde je Odisej bačen tokom povratka na Itaku.

Arheološka iskopavanja su dokazala da je ostrvo bilo naseljeno još od paleolita. Krf je u antičko doba bio veoma važan trgovački centar koji su naseljavali Feničani. Trgovalo se sa svim gradovima na Jadranskom moru, što je Krf učinilo jakom pomorskom silom i važnim kolonijalnim gradom, danas poznatim kao Paleopolis. Ruševine ovog drevnog grada nalaze se tačno preko puta palate Mon Repos u gradu Krfu. Neki drevni hramovi su takođe iskopani oko ostrva, kao što je Artemidin hram .

Tokom Peloponeskog rata Krf je tražio od Atinjana vojnu pomoć za veliku bitku protiv Korinta. Savez Krfa i Atine trajao je jedan vek, sve dok Makedonci (pod vlašću kralja Filipa II), pobedivši u velikoj bici, nisu osvojili Krf 338. pre Hrista i preuzeli kontrolu nad ostrvom. Od 300. pre Hrista Krf su sukcesivno napadali i osvajali Spartanci, Iliri i Rimljani, koji su ostali na ostrvu od 229. pre Hrista do 337. godine nove ere. Tokom rimskog doba, ostrvu je bilo dozvoljeno da zadrži deo svoje autonomije i, zauzvrat, Rimljani su mogli da koriste luku u gradu.

Rimski doprinos ostrvu uključivao je puteve i javne zgrade uključujući kupatila . 40. godine nove ere Jason i Sosipatros, dva učenika Svetog Pavla, doneli su hrišćanstvo na ostrvo i podigli prvu hrišćansku crkvu koju su posvetili Svetom Stefanu na ostrvu Vidos .

Srednjevekovni

Krf Istorija

Raspadom Rimskog carstva Krf se ujedinio sa Istočnim rimskim carstvom. Tokom srednjeg veka, ostrvo je redovno bilo izloženo gusarskim napadima i napadima varvara, Gota ili Saracena. Mnoge kule su izgrađene da zaštite ostrvo, kao što je Kasiopi. Potom je Krf došao pod vlast Normana, a zatim i Mlečana, koji su obeležili prosperitetni period u istoriji Krfa.

Godine 1267, Karlo Anžujski, francuski kralj Sicilije, zauzeo je ostrvo i pokušao da zameni postojeću pravoslavnu religiju katoličkom. Pravoslavni hrišćani su bili proganjani i sve crkve su pretvorene u katoličke crkve. Ali pokušaj konverzije je pao i Krf se vratio pod mletačku vlast 1386. Krf je ostao pod mletačkom vlašću dug period od četiri veka tokom kojih je podignut veliki broj zgrada, spomenika i drugih građevina koji postaju simboli venecijanske arhitekture u Grčkoj. .

Pobune su eksplodirale zbog eksploatacije plemića, ali su bile žestoko potisnute. Napoleon Bonaparta je osvojio Veneciju i 1797. Krf je postao deo Francuske države. Napoleon je došao kao oslobodilac i javno spalio Libro d’Oro (Zlatnu knjigu), koja je bila knjiga u kojoj su nabrajane privilegije plemića. Godine 1799. saveznička flota Turaka, Rusa i Engleza iskrcala se na ostrvo Krf. Nakon što su u luci ubili stanovnike Mandoukija , osvojili su celo ostrvo.

Jonska država je osnovana iz Konstantinopolja da bi se stvorila Septinsularna republika, ali pokušaj je propao i 1807. Krf se vratio pod francusku dominaciju. Period koji je usledio bio je period prosperiteta sa mnogim poljoprivrednim i društvenim poboljšanjima. Tada je osnovana Jonska akademija , reorganizovane su javne službe i izgrađene škole.

Krf poslednjih godina

Krf Istorija

Paralelno, Britanci su počeli da zauzimaju Jonska ostrva i 1815. stigli do Krfa, kojim su dominirali. Period engleske vladavine bio je prosperitetni period za Krf jer je grčki jezik postao zvaničan, izgrađeni su novi putevi, poboljšan je vodovod i osnovan je prvi grčki univerzitet 1824. Iako Krf nikada nije bio pod kontrolom Turaka, njeni stanovnici su finansijski pomagali ostatak Grčke tokom Grčke revolucije. 21. maja 1864. godine, Jonska ostrva su Britanci poklonili novom kralju Grčke, Džordžu I, pripojena modernoj grčkoj državi i od tada su njen zvanični deo.

U 20. veku Krf je učestvovao u dva svetska rata i pretrpeo je veliku štetu. Zapravo, Jonska akademija, Narodna biblioteka i Opštinsko pozorište su spaljeni i potpuno uništeni nemačkim bombardovanjem 1943. godine, ali su potom obnovljeni.

Najromantičnije jonskio ostrvo