You are currently viewing Za svakog putnika u Hong Kongu

Za svakog putnika u Hong Kongu

Octopus kartica je neophodana za svakog putnika u Hong Kongu, omogućava lako i brzo plaćanje u javnom prevozu i mnogim prodavnicama. Evo koraka kako da nabavite svoju Octopus karticu:

 1. Kupovina na aerodromu: Po dolasku u Hong Kong, možete kupiti Octopus karticu na aerodromskim šalterima. Ovo je brz i jednostavan način da odmah po dolasku budete spremni za putovanje gradom.
 2. Kupovina u MTR stanicama: Octopus karticu možete kupiti na bilo kojoj MTR stanici u Hong Kongu. Na raspolaganju su standardne kartice ili posebne turističke verzije koje dolaze sa dodatnim pogodnostima.
 3. Kupovina u prodavnicama: Takođe, možete kupiti Octopus karticu u bilo kojoj prodavnici 7-Eleven, Circle K ili Vango u Hong Kongu.
 4. Kupovina preko online platformi: Takođe možete nabavite svoju Octopus karticu preko platformi kao što su Klook ili GetYourGuide pre putovanja, kako biste izbegli gužvu i čekanje po dolasku u Hong Kong.

Nakon što ste kupili karticu, možete dodati sredstva na nju po potrebi.

Korišćenje Octopus kartice u javnom prevozu Hong Konga

Octopus kartica u Hong Kongu

Octopus kartica je neizostavan deo svakodnevnog života u Hong Kongu, pružajući jednostavan i siguran način plaćanja u javnom prevozu. Evo kako možete koristiti Octopus karticu za navigaciju kroz ovaj dinamičan grad:

 1. Dodirnite i idite: Kada ulazite u autobus, tramvaj, MTR (masovni tranzitni sistem), mini-bus ili trajekt, jednostavno dodirnite karticu na čitaču kod ulaza. Kada izlazite, ponovo dodirnite karticu na čitaču kako bi se oduzeo tačan iznos sa vašeg računa.
 2. Punjenje sredstava: Možete dodati sredstva na svoju Octopus karticu na bilo kojoj MTR stanici, prodavnicama kao što su 7-Eleven, Circle K, Starbucks i McDonald’s, kao i putem aplikacije Octopus.
 3. Praćenje troškova: Ako želite da pratite svoje troškove, možete registrovati svoju Octopus karticu u Octopus aplikaciji. Ovo vam omogućava da vidite istoriju transakcija za poslednja tri meseca i detaljne zapise o troškovima.
 4. Sigurnost i zaštita: Octopus kartica je siguran način plaćanja, a u slučaju gubitka ili krađe, možete je brzo blokirati i zaštititi svoja sredstva.
 5. Višestruka upotreba: Osim javnog prevoza, Octopus kartica se može koristiti i za male kupovine u maloprodaji, plaćanje putarine, parkinga, kao i za pristup kontrolisanim objektima kao što su stambene i poslovne zgrade.

Octopus kartica je postala sinonim za efikasnost i jednostavnost u Hong Kongu, omogućavajući stanovnicima i posetiocima da uživaju u brzom i bezgotovinskom načinu plaćanja. Bilo da ste turista ili lokalni stanovnik, Octopus kartica će vam olakšati kretanje gradom i učiniti vaše putovanje ugodnijim.

Dodavanje sredstava na Octopus karticu

Octopus kartica je ključni element za korišćenje javnog prevoza u Hong Kongu, a njeno dopunjavanje je brzo i jednostavno. Evo detaljnog vodiča kako da dodate sredstva na svoju Octopus karticu:

 1. Korišćenje aplikacije Octopus: Najlakši način za dopunjavanje vaše Octopus kartice je putem zvanične Octopus aplikacije. Preuzmite aplikaciju, registrujte svoju karticu i pratite uputstva za dopunjavanje.
 2. Dopunjavanje na MTR stanicama: Na svim MTR stanicama postoje automati za dopunjavanje Octopus kartica. Jednostavno postavite karticu na označeno mesto i pratite uputstva na ekranu da dodate željeni iznos.
 3. Korišćenje prodavnica: Prodavnice kao što su 7-Eleven i Circle K takođe nude uslugu dopunjavanja Octopus kartica. Dovoljno je da kažete prodavcu koliko želite da dopunite i on će obaviti transakciju.
 4. Bankomati i bankarske usluge: Mnoge banke u Hong Kongu nude mogućnost dopunjavanja Octopus kartica putem svojih bankomata ili online bankarskih servisa.
 5. Dopunjavanje putem Apple Pay: Ako koristite iPhone ili Apple Watch, možete dopuniti svoju Octopus karticu direktno putem Apple Pay servisa. Odaberite karticu u aplikaciji Wallet, kliknite na ‘Dodaj novac’ i pratite uputstva.
 6. Korišćenje kreditnih ili debitnih kartica: Možete koristiti svoje kreditne ili debitne kartice da dopunite Octopus karticu na određenim lokacijama ili putem online servisa.
 7. Dopunjavanje na prodajnim mestima: Određena prodajna mesta, kao što su supermarketi i benzinske stanice, takođe nude uslugu dopunjavanja Octopus kartica.
 8. Online platforme: Platforme kao što su Klook ili GetYourGuide omogućavaju dopunjavanje Octopus kartica online, što može biti pogodno pre dolaska u Hong Kong.

Zapamtite da je za dopunjavanje Octopus kartice potreban depozit od HK$50, koji se vraća kada karticu više ne koristite. Takođe, uvek proverite minimalni i maksimalni iznos koji možete dodati na svoju karticu.

Efikasna dopuna Octopus kartica u Hong Kongu tokom putovanja

Da biste maksimalno iskoristili prednosti koje ona pruža, važno je znati kako efikasno upravljati sredstvima na njoj. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ostanete mobilni i spremni za istraživanje grada bez nepotrebnih prekida:

 1. Planirajte unapred: Pre nego što krenete na put, procenite koliko ćete otprilike potrošiti na prevoz i druge usluge. Ovo će vam pomoći da odredite koliko novca treba da dodate na karticu.
 2. Koristite aplikaciju: Aplikacija Octopus omogućava lako praćenje stanja na kartici i dopunjavanje sredstava. Ako imate pristup internetu, ovo je najbrži način da upravljate sredstvima.
 3. Dodajte više sredstava odjednom: Umesto čestog dopunjavanja malih iznosa, razmislite o dodavanju većeg iznosa na karticu. To će smanjiti vreme koje provodite čekajući u redovima ili tražeći mesto za dopunu.
 4. Iskoristite prodavnice: Prodavnice poput 7-Eleven i Circle K su na svakom koraku i rade 24/7, što ih čini idealnim mestima za brzo dopunjavanje kartice.
 5. Automati za dopunu: Automati za dopunu nalaze se na svim MTR stanicama i pružaju brz i jednostavan način za dopunjavanje kartice.
 6. Postavite automatsko dopunjavanje: Ako koristite kreditnu karticu, možete podesiti automatsko dopunjavanje Octopus kartice kada stanje padne ispod određenog iznosa.
 7. Budite svesni minimalnog i maksimalnog iznosa: Svaki metod dopunjavanja ima svoje limite. Uverite se da znate minimalni i maksimalni iznos koji možete dodati na svoju Octopus karticu.
 8. Zaštita sredstava: U slučaju gubitka, možete zaštititi svoja sredstva registracijom kartice. Ako izgubite karticu, možete je brzo blokirati i sprečiti gubitak sredstava.
 9. Koristite pogodnosti: Neki prodavci nude popuste ili promocije kada plaćate pomoću Octopus kartice.
 10. Koristite Octopus na mobilnom: Ako imate kompatibilan pametni telefon, dodajte svoju Octopus karticu na mobilni uređaj za još veću udobnost.

Prateći ove savete, možete osigurati da vaša Octopus kartica uvek bude spremna za upotrebu, omogućavajući vam da uživate u svim čarima Hong Konga bez brige o plaćanju prevoza i drugih usluga. Srećno putovanje!