You are currently viewing Prinčeva ostrva Istanbul – Adalar (Ostrva)

Prinčeva ostrva Istanbul – Adalar (Ostrva)

Prinčeva ostrva, Istanbul ili Princes’ Islands, su grupa devet ostrva oko 20 km jugoistočno od centra Istanbula u Mramornom moru. Ova ostrva su popularna turistička destinacija za ljubitelje prirode, istorije i kulture. Na ovim ostrvima nema automobila, pa se možete opustiti i uživati u miru i tišini. Možete istraživati ostrva peške, biciklom ili fijakerom, koji su tradicionalna kola koja vuku konji.

Buyukada – Prinčeva ostrva Istanbul

Najveće i najpoznatije ostrvo je Buyukada, koje znači Veliko ostrvo. Ovde možete posetiti prelepe crkve, manastire i palate iz različitih perioda istorije. Možete se popeti na vrh ostrva, gde se nalazi grčki pravoslavni manastir Svete Jelene. Sa ovog mesta se pruža spektakularan pogled na Istanbul i Mramorno more. Takođe možete uživati u kupanju i sunčanju na nekoj od plaža ili u nekom od restorana probati lokalne specijalitete.

Heybeliada – Prinčeva ostrva Istanbul

Drugo po veličini ostrvo je Heybeliada, koje znači Sedlasto ostrvo. Ovo ime je dobilo po brdu koje podseća na sedlo konja. Na ovom ostrvu se nalazi Halki seminarija, koja je bila najstarija i najprestižnija pravoslavna teološka škola u Turskoj. Ova zgrada je sada zatvorena, ali se može videti sa spolja. Na Heybeliadi se takođe nalazi i Deniz Harp Okulu, koja je najstarija vojna akademija u Turskoj. Ovde možete videti muzej koji prikazuje istoriju turske mornarice.

Burgazada – Prinčeva ostrva Istanbul

Treće po veličini ostrvo je Burgazada, koje znači Tvrdjava ostrvo. Ovo ime je dobilo po staroj tvrđavi koja se nalazi na vrhu brda. Na ovom ostrvu je živeo i pisao čuveni grčki pisac Sotiris Dimitriu, čija se kuća pretvorila u muzej. Burgazada je takođe poznata po svojim vinogradima i vinarijama, gde možete degustirati različite vrste vina.

Kınalıada

Četvrto po veličini ostrvo je Kınalıada, koje znači Ostrvo sa kamenjem. Ovo ime je dobilo po crvenkastoj boji stena koje prekrivaju ostrvo. Na ovom ostrvu se nalazi nekoliko crkava i džamija iz otomanskog perioda. Kınalıada je najbliže Istanbulu od svih Prinčevih ostrva, pa je idealno za jednodnevni izlet.

U srednjem veku oni su bili mesta manastira, daleko od gradske vreve, ali sa pojavom parobroda i pogodnih trajektnih usluga u 19. veku, ova četiri veća ostrva postala su letovalište. Bogate otomanske porodice u Istanbulu , posebno Grci, Jevreji i Jermeni, izgradile su elegantne vikendice duž uskih ulica na ostrvskim selima.

Miran ambijent od pre jednog veka sačuvan je i danas jer je zabranjeno korišćenje privatnih motornih vozila na ostrvima . Svi hodaju, voze bicikli ili voze konjske zaprege (fijakere).

U leto, šest do 10 trajekata Sehir Hatları dnevno obavlja 90-minutnu plovidbu.

Trajektni operateri

Ostala pet ostrva su mnogo manja i manje posećena od prethodnih četiri. To su Sedef Adası (Ostrvo bisera), Yassıada (Ravno ostrvo), Sivriada (Šiljato ostrvo), Kaşık Adası (Kašika ostrvo) i Tavşan Adası (Zecije ostrvo). Na ovim ostrvima možete naći mir i tišinu, kao i neke zanimljive istorijske i prirodne atrakcije. Ne opslužuju ih trajekti i u suštini su nenaseljena, iako je Yassıada bila mesto zatočenja bivšeg premijera Adnana Menderes 1961. Tamo je proglašen krivim i pogubljen.

Prinčeva ostrva su savršeno mesto za beg od gradske gužve i buke Istanbula. Ovde možete osetiti duh prošlosti, ali i uživati u lepotama prirode. Ako ste u potrazi za jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom, ne propustite da posetite ova čarobna ostrva.