You are currently viewing Serifos ostrvo Kiklada u Grčkoj

Serifos ostrvo Kiklada u Grčkoj

Serifos je malo ostrvo kompleksa Kiklada, koje se nalazi u neposrednoj blizini Atine. Najzanimljivije nalazište u Serifosu su Stari rudnici, neposredno iznad sela Megalo Livadi. Ovi rudnici su danas napušteni, ali su bili mesto istorijskog štrajka početkom 20. veka.

U nastavku možete videti najbolje lokacije u Serifosu: muzeji, crkve, dvorci i još mnogo toga .

Stari rudnici u Megalo Livadi – Serifos ostrvo Kiklada

Stari rudnici u Megalo Livadi - Serifos ostrvo Kiklada

Istorija Serifosa je povezana od antičkih vremena sa rudnicima koji postoje na ostrvu i koji su razvijali i davali prosperitet Ostrvljanima. U antici su u ovim rudnicima radili robovi, sve dok se nisu privremeno zatvorili u rimsko doba. U Venetian Times-u, rudnici su se ponovo otvorili i ovo malo ostrvo je ponovo napredovalo. Međutim, zbog čestih napada gusara i potiskivanja Osmanlija, koji su kasnije osvojili ostrvo, rudnici su ponovo morali da budu zatvoreni na duže vreme.

Nakon završetka Grčke revolucije, 1830. godine, Serifos je ponovo otvorio svoje rudnike, koji su počeli da rade u velikim razmerama. Ekonomija ostrva je rasla, ali su uslovi rada u rudnicima bili užasni za radnike. Mere bezbednosti su bile neadekvatne i mnogi radnici su poginuli u nesrećama na radu. Rudarske aktivnosti kontrolisala je nemačka kompanija Nemaca i godinama je eksploatisala nesrećne rudare.

Radnički štrajk je u avgustu 1919. organizovao Konstantin Spirs, koji je imao dobro iskustvo u pripremanju aktivnosti za prava radničke klase. Radnici su prestali da rade i tražili su bolje uslove rada i pravilo osmočasovnog rada. Velika tuča između štrajkača i policije 19. avgusta 1919. godine završila je smrću mnogih štrajkača.

U znak odmazde, radnici i njihove porodice su kamenovali ceo bataljon do smrti i konačno, Nemci su pristali da stvore odgovarajuće uslove za rad rudarima. Kako se iskopavanje ruda postepeno završavalo, tako su i aktivnosti prestale i trenutno na ostrvu nema rudarskih radova. Ipak, meštani Serifosa ne zaboravljaju svoje borbe. U Megalu Livadima se nalazi spomen obeležje posvećeno rudarima koji su izgubili živote u štrajku.

Manastir Takiarches u Serifosu, Kikladi

Serifos ostrvo Kiklada Manastir Takiarches

Manastir Agioi Takiarches se nalazi na severnoj strani ostrva Serifos, u blizini sela Galani. To je muški manastir podignut 1572. godine. Ovaj manastir je posvećen svecima zaštitnicima Serifosa, Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Manastir je služio kao verski, obrazovni i privredni centar Serifosa do kasnog 19. veka. Imao je mnoga mletačka polja u svom posedu i bio je skladište mnogih blaga. Zbog toga je manastir bio žrtva mnogih gusarskih napada.

Zanimljiva je arhitektura manastira. Ima izgled tvrđave sa visokim jakim zidom koji je okolo podignut da bi ga zaštitio od pljačke i gusara. Ima mermerni i drveni rezbareni paravan sa pozlaćenim prestolom. Prelepi murali koje je naslikao Emanuel Skordilis predstavljaju borbu Arhanđela protiv Zmaja Otkrovenja.

Serifos ostrvo Kiklada Manastir Takiarches

Manastir Agioi Takiarches je popločan mermerom. Na ulazu se nalazi reljefni rad u obliku dvoglavog orla, simbola Vizantijskog carstva. Takođe poseduje brojno religiozno nasleđe uključujući mnoge rukopise, Svete kodekse iz 1754. i vredne retke knjige. U manastiru je 1909. godine osnovana biblioteka. Danas je manastir otvoren za javnost.

Zamak Grias – Serifos ostrvo Kiklada

Stari i razrušeni zamak Grias se nalazi iznad Koutalas Serifosa. Naziv zamka znači Dvorac starice i izgrađen je na brdu sa pogledom na Egejsko more. Zamak ima nekoliko ruiniranih zgrada, tragove antičkog odbrambenog zida, kao i neke arhitektonske ostatke iz ranohrišćanske bazilike, na kapeli Agia Irini.

Iako je zamak trenutno uništen, nekada je bio važna tačka za Serifos u ekonomskom i trgovinskom smislu. Štitio je brodove koji su utovarivali velike količine gvožđa iz luke Megalo Livadi na razne destinacije.

Pećina Koutalas na Serifos Kikladima

Pećina Koutalas, poznata i kao Kiklopova pećina, nalazi se zapadno od plaže Koutalas, na jugozapadnom delu ostrva Serifos. Pećina je vekovima bila nepoznata sve dok je 1893. godine slučajno nisu otkrili rudari koji su tražili gvožđe i bakar. Ulaz u pećinu je bio zatrpan velikim kamenom optočenim blatom, a bočni zidovi su joj bili skoro urušeni, zbog čega je ostala nepoznata toliko vekova.

U unutrašnjosti ove krečnjačke pećine nalazi se mnogo stalagmita i stalaktita čudnih oblika. Speleolozi veruju da je pećina Koutalas nastala postepeno tokom tercijarnih geoloških perioda pre oko 2 miliona godina. Neke od relikvija pronađenih unutar pećine pokazuju dokaze o njenoj upotrebi kao bogomolja u praistorijskim vremenima. Pećina Koutalas danas se ne može posetiti zbog straha da će se urušiti.