You are currently viewing Skijatos istorija – Deo Grčkih ostrva Sporadi

Skijatos istorija – Deo Grčkih ostrva Sporadi

Skijatos se od prehelenskog perioda uvek zvao istim imenom. Istorija Skijatos kaže da su ovo ime ostrvu dali Pelazgi, njegovi prvi stanovnici jer su bili impresionirani velikom senkom (na grčkom “skia“) mnogih stabala koje pokrivaju ostrvo. Dioniz je bio bog kojeg su obožavali na ostrvu. Nakon ovih prvih doseljenika u istoriji Skijatosa , ostrvo su tada naseljavali Krićani i Mikenjani, koji su takođe zauzeli ostale Sporadi. Plodnost i strateški položaj ostrva privukli su mnoge osvajače. U 7. i 6. veku pre nove ere, stanovnici Halkisa, ostrva Evija, kolonizovali su Skijatos i stvorili prvi utvrđeni grad na ostrvu.

Tokom Persijskih ratova, Skijatos je bio velika pomoć Atinjanima i njegova luka je korišćena kao baza flote. 478. pre Hrista, Atinska Delska liga je dočekala Skijatos kao člana. Posle Peloponeskog rata (404. pre Hrista) Skijatos je postao zvanično autonoman i nezavisan. Spartanci su to pokušali da naruše tako što su ponovo zauzeli ostrvo, ali su Skijati, uz pomoć Atinjana, uspeli da ih izbace i uspostavili mir i autonomiju na svom ostrvu na 40 godina. Ali godine prosperiteta Skijatosa su se završile kada su ga Atinjani pretvorili u vojnu bazu protiv Filipa II Makedonskog. Kada su Makedonci zauzeli Skijatos, postavili su tiranina na ostrvo gde se demokratija vratila tek 341. pre Hrista.

Posle smrti Aleksandra Velikog, usledila je sukcesija vođa u celoj Grčkoj i na Skijatosu pri čemu su Skijati mnogo stradali. 197. pre Hrista Skijatos je povratio svoju demokratiju. Rimljani su zauzeli Grčku 146. pre Hrista, ali su ustupili neke slobode Skijatima koji su mirno živeli u rimskom zaboravu. 88. pre Hrista, kralj Ponta, Mitrijad VI, spalio je i uništio Skijatos u svom ratu protiv Rimljana. 42. pre Hrista, Skijatos se vratio pod atinsku dominaciju. Mnogi gusarski napadi opustošili su ostrvo tokom tih godina. Posle 221. godine, Skijatos se vratio pod rimsku vlast. Tokom ovih perioda grad na ostrvu je rastao i razvijao se.

Skijatos istorija – Srednjovekovni period

Skijatos istorija - Sporadsko ostrvo

Skijatos istorija – Srednjovekovni period 325. godine nove ere na Skijatosu se pojavilo hrišćanstvo i prva crkva posvećena Svetoj Trojici podignuta je 530. Tokom vizantijskog perioda, Skijatos je bio deo provincije Tesalije, a njegov episkop je pripadao mitropoliji Larisa. U 7. veku, Saracenski pirati su opustošili ostrvo Egejskog mora, a ni Skijatos nije izbegao masakr. Godine 1204. krstaši su zauzeli teritorije Vizantijskog carstva, kao i Egejska ostrva i Skijatos koje su dali Mlečanima. Mlečani su izgradili zamak na Skijatosu, danas poznat kao Bourtzi , koji se nalazi u glavnoj luci. Gisi su ostali vladari Skijatosa do 1276. Zatim su drugi Mlečani zauzeli ostrvo koje je ostalo pod njihovom vlašću do pada Konstantinopolja 1453. godine.

Osmanlije su dominirale Skijatosom 1538. godine nove ere. U ranim godinama 19. veka stanovnici Skijatosa počeli su da se razvijaju u brodogradnji. Oslobodilački rat zatekao ih je dobro pripremljene, a meštani su učestvovali u mnogim revolucionarnim akcijama protiv Turaka. Mnogi borci Grčke revolucije potražili su utočište na Skijatosu, među njima je bio i čuveni revolucionarni heroj Kolokotronis.

Skijatos istorija – Poslednjih godina


Nakon Grčke revolucije, grad Kastro je napušten, a meštani su se preselili u luku gde je izgrađen novi grad. Ponovo je počela izgradnja čamaca. Skijatos je inspirisao mnoge pesnike, pisce i umetnike, uključujući Aleksandrosa Papadijamantisa i Aleksandrosa Moraitidisa .

Grad Skijatos je u velikoj meri oštećen nemačkim bombama tokom nacističke okupacije Grčke. Dana 14. septembra 1943. godine, nacističke trupe su potopile grčku podmornicu Lambros Katsonis kod obala Skijatosa i svake godine festival Katsonia obeležava ovaj tužan događaj. U godinama nacističke okupacije, Kastro je postao utočište za grčke revolucionare, Britance, Australijance i Novozelanđane. Posle rata, ekonomski i društveni život Skijatosa se brzo razvijao.

Geografija Skijatosa

Skijatos je deo grupe grčkih ostrva pod nazivom Sporadi, koja se nalaze severozapadno od ostrva Evija. Nalazi se između obala Magnezije (zapad) i ostrva Skopelos (istok) i zapravo je njegova istorija snažno povezana sa susednim regionima. Sa zapadne strane, Skijatos se graniči sa Skijatosskim kanalom, a na istočnoj strani sa kanalom Skopelos. Skijatos ima površinu od 61 km². dugačak je 12 km i širok 6 km od severa ka jugu, a njegov obim iznosi 48 km.

Geografija Skijatosa odlikuje se bujnim šumskim predelima i kristalnim vodama koje nude obilje prirodnih lepota. Najveći deo ostrva je planinski, a njegov najviši vrh, Stavros, uzdiže se na nadmorskoj visini od 433 metra i nalazi se na severnoj planini Karafilcanaka. Skijatos ima mnogo obala, zaliva, uvala i poluostrva. Severozapadni deo ostrva je nepristupačan zbog hrapavosti i na njemu se nalazi rt Kastro.

Jugoistočni deo ostrva je potpuno drugačiji, veoma miran i na njemu se nalazi grad Skijatos, prestonica i luka Skijatosa, na zapadnoj strani istoimenog zaliva. Rtovi Sozon i Gurn čine zaliv Katavotras na zapadu. Rt Pounta formira poznate peščane plaže Kukunarije i Platanijas na jugozapadu. Na severnoj strani ostrva nalaze se mnoge prelepe pećine, do kojih se može doći samo čamcem.

Skijatos ima oko 5.000 stanovnika od kojih većina živi u glavnom gradu. Privreda ostrva se uglavnom zasniva na turizmu i ribolovu, živi daleko iza ratarstva i stočarstva. Kao i drugi Sporadi, Skijatos je gusto pošumljen borovima, platanima, hrastovima i maslinama, a ima i razne biljne vrste. Najšumovitiji deo ostrva je istočna strana i ekološki je zaštićeno jer ga cela Grčka prepoznaje kao retko ekološko stanište koje zahteva velike mere zaštite.