You are currently viewing Crkva Svetog Dimitrija, svetog zaštitnika Soluna

Crkva Svetog Dimitrija, svetog zaštitnika Soluna

Crkva Svetog Dimitrija: Sveti Dimitrije ili Agios Dimitrios, (208. AD-303. n. e.) je zaštitnik Soluna. Bio je sin bogatog vojskovođe Soluna i stekao je dobro obrazovanje kao dete. Otišao je i u vojsku i postao oficir. Kada je bio mlad, odlučio je da se tajno krsti kao hrišćanin, što je bilo zabranjeno tih godina, kada su se još obožavali bogovi idolopoklonstva.

Smrt Svetog Dimitrija

Crkva Svetog Dimitrija

Kada mu je otac umro, rimski car Maksimijan mu je naredio da progoni i ubija solunske hrišćane. Dimitrije je to odbio i otkrio svoju veru. Od njega je zatraženo da promeni svoja verska uverenja, ali je to još jednom odbio i izrazio gađenje prema idolopoklonstvu. Stoga je stavljen u tamnicu, mučen i umro za svog Boga. Pre nego što je umro, svo svoje bogatstvo poklonio je siromašnima. Njegova hrabrost i požrtvovanost učinili su ga pravoslavnim svetiteljem.

Kada je car Konstantin Veliki okončao progon hrišćana (324. godine nove ere) i proglasio hrišćanstvo zvaničnom religijom Vizantijskog carstva, ljudi su podigli malu crkvu Svetog Dimitrija, blizu rimskih termi. Za njegov grob se govorilo da je čudesan i hiljade hodočasnika dolazilo je svake godine da oda počast.

413.godine nove ere osnovao je eparh Leontije veću trobrodnu baziliku, koja je dva veka kasnije spaljena, 634. godine nove ere. Nedugo zatim sagrađena je još veća petobrodna bazilika, koja je ostala do danas i čini najveću crkvu. Grčke. 1493. godine, za vreme turske okupacije, crkva je pretvorena u džamiju, a 1912. godine, kada je grad pretvoren, ponovo postaje hrišćanska crkva. Godine 1917. ponovo je uništena u požaru i obnovljena po prvobitnom planu. Ponovo je počeo da funkcioniše 1949. godine.

Vizantijski mozaici

U ovoj crkvi se nalaze neki spektakularni vizantijski mozaici koji su restaurirani i prikazuju Svetog Dimitrija i decu grada. Za kriptu sveca, do koje se dolazi stepeništem iza svetilišta, kaže se da je mesto gde su rimski vojnici ubili i sahranili sveca. Njegova kripta je 1988. pretvorena u izložbeni prostor, gde su se nalazili predmeti koji su preživeli požar iz 5. veka, poput skulptura, posuda i drugih ukrasnih predmeta.

Sveti Dimitrije je postao zaštitnik grada 1912. godine, tokom Prvog balkanskog rata, kada je grčka vojska na njegov imendan (26. oktobra) ušla u grad Solun i oslobodila grad od Turaka.