You are currently viewing Trajektne luke Grčke

Trajektne luke Grčke

Trajektne luke Grčke, izvan luka Pirej , Rafina i Lavrio u Atini, predstavljaju ključnu infrastrukturu za pomorski saobraćaj u zemlji. Ove važne tačke povezivanja omogućavaju efikasno i sigurno prevođenje putnika i tereta ka različitim ostrvima. U kopnenom delu, te luke su često organizovane kao kompleksni sistem terminala, parking prostora i usluga podrške.

Svaka od ovih trajektnih luka ima svoje karakteristike i posebnosti. Na primer, terminali mogu biti opremljeni modernom infrastrukturom, uključujući čekaonice, restorane, prodavnice i druge pogodnosti za putnike. Takođe, parking prostori su često dostupni kako bi olakšali putnicima i vozačima prelazak sa kopna na ostrva.

Uz to, terminali su često povezani sa mrežom puteva i javnim prevozom, omogućavajući lak pristup i izlaz iz tih lokacija. Sigurnost i efikasnost su ključni aspekti ovih terminala, kako bi se obezbedilo glatko funkcionisanje trajektnog saobraćaja.

Sve ove karakteristike čine trajektne luke Grčke vitalnim čvorištima za pomorski transport, igrajući ključnu ulogu u povezivanju kopna i ostrva, omogućavajući putnicima i teretima da bezbedno stignu do svojih destinacija.“

Kako doći do glavnih luka Grčke?


Informacije o različitim lukama u Grčkoj i kako doći do njih iz glavnog grada Atine.

Killini

Trajekti za Zakintos i Kefaloniju kreću iz male luke Kilini, u zapadnom Peloponezu. Tamo možete ići autobusom iz Atine. Postoje javni autobusi za Zakintos i Kefaloniju koji polaze sa stanice Kifisos KTEL (autobus Ks93 sa aerodroma) u Atini, stižu do luke Kilini i ukrcavaju se u trajekt za odlazak na ostrva. U turističkom periodu autobusi saobraćaju oko tri do četiri puta dnevno. Vožnja traje oko 4 sata do Kilinija.

Agios Konstantinos

Trajekti iz Agios Konstantinosa idu do ostrva Sporadi (Skijatos, Skopelos i Alonisos). Da biste iz Atine došli do Agios Konstantinosa, idite do stanice Liossion KTEL (u blizini stanice metroa Atiki) i idite autobusom do Lamije, koji usput staje do Agios Konstantinosa. Udaljenost od Atine do Agios Konstantinosa je oko 2 i po sata. Autobusi idu skoro svaki sat.

Volos

Trajekti iz Volosa idu do ostrva Sporadi (Skijatos, Skopelos i Alonisos). Da biste otišli ​​u Volos iz Atine, idite autobusom sa stanice Liossion KTEL (u blizini stanice metroa Atiki). Autobusu je potrebno oko 5 sati da stigne do Volosa. Postoje česti itinerari iz Atine, svakih 1 do 2 sata.

Patras

Trajekti iz Patre idu do Kefalonije, Itake, Krfa i Italije. Da biste išli od Atine do Patrasa, idite prigradskim autobusom sa stanice Kifisos KTEL (autobus Ks93 sa aerodroma). Putovanje traje oko 3 sata i svakih sat vremena postoje polasci.

Solun

Trajekti iz Soluna obično idu do istočnoegejskih ostrva. Da biste otišli ​​od Atine do Soluna, možete ići autobusom ili vozom.

  • Voz polazi sa stanice Larisis (stanica metroa) i traje od 4 do 6 sati da stigne do Soluna, u zavisnosti od toga da li je međugradski (brzi voz, nekoliko stanica) ili normalna ruta. Od Atine do Soluna vozovi idu oko 3 puta dnevno.
  • Autobus za Solun polazi sa stanice Kifisos KTEL (autobus Ks93 sa aerodroma) svakih jedan do dva sata i putovanje traje oko 6 sati.

Trajektna luka Grčke Neapolis

Trajekti iz Neapolisa idu za Elafonisos i Kitiru. Da biste otišli ​​do Neapolis Laconia, dolazite prigradskim autobusom sa stanice Kifisos KTEL (autobus Ks93 sa aerodroma) u Atini. Rute se kreću oko 3-4 puta dnevno, a putovanje traje oko 6 sati. Neke rute nisu direktne već preko Spartija ili Molaija.

Trajektna luka Grčke Igoumenitsa

Trajekti iz Igumenice idu do Krfa i Italije. Postoje prigradski autobusi koji polaze sa stanice Kifisos KTEL (autobus Ks93 sa aerodroma) u Atini i stižu u Igumenicu za oko 7 sati. Postoje itinereri oko 3 puta dnevno.

  • Ako želite da idete autobusom do Krfa, možete uzeti prigradski autobus koji polazi direktno iz Atine Kifisos do grada Krfa (autobus se ukrcava na trajekt u Igumenici). Ovo je lakše nego izaći iz autobusa u Igumenici, prošetati do luke, a zatim ići trajektom za Krf.

Trajektna luka Grčke Kavala

Trajekti iz Kavale idu do Tasosa i ostrva istočnog Egeja. Prigradski autobusi za Kavalu polaze sa stanice Kifisos KTEL (autobus Ks93 sa aerodroma) u Atini svaka 2-3 puta dnevno. Putovanje do Kavale traje oko 8 sati.

Trajektna luka Grčke Kimi

Trajekti iz Kimija idu do Skirosa i Alonisosa. Prigradski autobusi polaze sa stanice Liossion KTEL (u blizini stanice metroa Atiki) u Atini i stižu do Kimija za oko 3 sata. Autobusi idu oko 6-7 puta dnevno.

Trajektna luka Grčke Aleksandropolis

Trajekti za Aleksandropolis idu do ostrva Samotraki. Postoje autobusi od stanice Kifisos KTEL (autobus Ks93 sa aerodroma) u Atini do Aleksandrupolisa, preko Soluna. Autobusi idu oko 5 puta dnevno, a putovanje traje oko 10 sati.

Trajektna luka Grčke Githio

Trajekti iz Gitija idu za Kitiru i Kisamos na Krit. Postoje autobusi koji polaze sa stanice Kifisos KTEL (autobus Ks93 sa aerodroma) u Atini i stižu u Gitio za oko 5 sati. Neki putevi su direktni, dok su drugi preko Spartija. Autobusi voze oko 3-4 puta dnevno.