Turska hrana, kuhinja i piće: Turska je s pravom poznata po svojoj kuhinji, koja je bogata i ukusna, ne posebno ljuta, sa obilnom upotrebom povrća (što čini vegetarijance srećnim).
Iako bazirana na jagnjetini i ovčetini , turska hrana, kuhinja uključuje govedinu i piletinu ( nema svinjetine , naravno), kao i sve vrste morskih plodova.
Pečenje i roštilj je najpopularnije, od kojih se proizvode čuveni turski ćevapi , uključujući dener ćevap, nacionalno jelo, i kofte. Ali turska kuhinja ima mnogo više od mesa na žaru.
Sastojci moraju biti najbolji, najpažljivije birani. Originalnost i kreativnost, tako cenjeni među kuvarima u nekim drugim zemljama, smatraju se prikladnim u Turskoj tek nakon što neko savlada tradicionalnu kuhinju, a kada se stvori tradicionalno remek-delo, nema mnogo potrebe za inovacijama.
Turska hrana – Mesne porcije
Porcije mesa su male. U stvari, povrće preovlađuje u većini obroka, iako mnogi recepti za povrće koriste male količine mesa kao aromu. Ako niste striktno vegetarijanac ili vegan, a ipak više volite da jedete više povrća nego mesa, biće vam veoma dobro u Turskoj.
Hleb se peče svež rano ujutru za doručak i ručak, a i kasno popodne za večeru, i varira od obične vekne od kiselog testa preko hleba od celog pšeničnog zrna do krugova kvasnog pidea (slatnog hleba) do listića lavaša tankog kao papir (lah-VAHSH, beskvasni seoski hleb ispečen na tavi).
Turska proizvodi odličan med sa delikatnim mirisom mnogih sorti.
Među grickalicama, prilozima i uličnim jelima spadaju gozleme (sveže pečeni hleb sa slatkim sastojcima — neka vrsta turskog palačinka— i borek , pecivo punjeno sirom i povrćem ili mesom. Tradicionalni favorit je istanbulski riblji sendvič .
Trajektni operateri
Što se pića tiče, uvek je dostupna čista izvorska voda. Pijte samo flaširanu vodu. Široko je dostupana i uvek će vam biti ponuđena. Neka voda iz slavine je bezbedna, ali nije baš sigurana.
Turska je poznata po svom sočnom voću, a samim tim i po voćnim sokovima . Tu je i ajran (jogurt pomešan sa izvorskom vodom, blago soljen, koji se odlično slaže sa ćevapčićima .
Islam zabranjuje pijenje alkohola, ali mnogi urbani Turci su Evropljani u svom načinu života i oko 15% stanovništva uživa u alkoholnim pićima uz obroke: pivo , vino i raki (bistra rakija od grožđa aromatizovana anisom i razblažena vodom) su omiljeni, mada takođe se služe džin, votka, viski i likeri .
Turski čaj je nacionalni stimulans, čak i uz doručak. Među omiljenim poslasticama je lokum (lokum) .
Vegetarijanska Turska hrana
Turska proizvodi mnogo divnog povrća , ali jagnjeće pečenje ili ovčetina (kebap) je osnova turske kuhinje.
Većina turskih jela sadrži više povrća nego mesa, ali u brojnim čorbama i pilavama, male količine mesa se mogu koristiti kao aroma , tako da vegetarijanci moraju pažljivo da biraju.
U hazır iemek („gotova hrana“) u restoranima, pitajte Et var mı? (eht VAHR muh, „Ima li mesa?“) dok pokazujete na gulaš, ali imajte na umu da kuvar može pomisliti da ovo isključuje kosti za supu, itd . meso uopšte”) i dozvolite kuvaru da bira jela na osnovu toga.
Postoji mnogo raznolikosti u turskoj kuhinji . Nećete gladovati. Naprotiv: posebno ako vam ne smeta da jedete mleko ili sir, naći ćete dosta ukusnog mezea za dobar obrok.
Punjeni listovi vinove loze (iaprak dolması) , na primer, dolaze ili zeitiniaglı („sa maslinovim uljem“) da se serviraju hladni, ili etli („sa mesom“) da se služe vrući. Hladna verzija je vegetarijanska, vruća nije. Mnoge vrste punjenog povrća će sadržati uglavnom pirinač, ali može biti i mesa.
U mestima sa značajnim brojem stranih turista, mnogi restorani će imati nekoliko vegetarijanskih jela , a većina osoblja će razumeti reč vejeterien (veh-zheh-tehr-IEHN) (sa francuskog).
Veganski koncept bez upotrebe životinjskih proizvoda nije široko shvaćen u Turskoj. Ako ste vegan, pripremite se za uobičajenu svađu.
Inače, restoran Neizade u hotelu Sirkeci Mansion u Istanbulu uvek ima na raspolaganju jela bez glutena , vegetarijanske i veganske jela.
Turski sirevi
Većina posetilaca Turske upoznata je sa dva najčešća turska sira: kremastim, slatkim, punomasnim beiaz peinir (beli sir od ovčjeg mleka, poput grčke fete) i žutim kašar peinir („košer“ sir, poput grčkog kaseri), koji se služi mlad i sladak ili star i ljut.
Danas turska sela koja se bave proizvodnjom sira otkrivaju gurmani kako domaći tako i strani, a njihove zanatske poslastice izlaze iz sela i ulaze u gradske prodavnice i pijace.
Vrste Turskog sira
Tulum sirevi
Tulum Peiniri je nastao u Turskoj, tačnije u provinciji Erzincan. Veruje se da se sir na ovim prostorima proizvodi više od hiljadu godina. Lokalni stanovnici koriste kravlje, kozje ili ovčje mleko za pravljenje ovog sira i odležavaju ga u vrećama od kozje kože zvane tulum .
Kars sir
Grad Kars , u severoistočnom regionu Turske , najpoznatiji je po proizvodnji turskog kašar sira. Kars sorta ovog omiljenog sira se obično pravi od čistog kravljeg mleka ili mešavine kravljeg i kozjeg mleka. Kako sir stari, formira se kora i buđ na spoljašnjosti. Unutrašnjost postaje suva. Njegov ukus najviše liči na italijanski sir Romano, sa još više oštrine, bogatog mirisa i ukusa. Odležani kašar najčešće se jede za doručak.
Kaskaval
Turski Kaskaval, mešani balkanski sir od ovčijeg i kravljeg mleka savršen za roštiljanje.U Srbiji je kačkavalj tradicionalno tvrdi sir od ovčijeg mleka i kao takav zaštićeni brend grada Pirota .
Konya buđav sir
Registrovani „zeleni sir“, poznat kao „plesnivi sir“ u otomanskom periodu, kojim su se vojnici hranili i koristili za lečenje rana od mača, i danas je popularan. Buđavi sir, važan proizvod za doručak u turskoj kuhinji, često se konzumira i u svetskim kuhinjama zahvaljujući svom ukusu. Ova poslastica, poznata kao buđav sir stiže na trpezu nakon 6-mesečnog procesa proizvodnje.
String sir
String sir , iz istočne Anadolije, izgleda kao grubi kanap dok ne omekša
Circassian sir
Čerkeski sir , dimljen i obrađen sa orasima, biberom, maslinama ili lokalnim začinskim biljem
Edremit Basket sir
Edremit Basket Cheese , mešavina kozjeg, ovčijeg i kravljeg mleka, sa dodatkom maslina, orašastih plodova ili paprike.
Herbed Van sir
Herbed Van Cheese, sa obala jezera Van u istočnoj Turskoj, sa sadržajem biljaka od 15%. BEZ veštačkih aroma, trans masti i glutena.
Desetine ovih zanatskih sireva su dostupne u Antre Gourmet ( Akarsu Caddesi No: 40/A), njihovoj prodavnici gurmanske hrane u istanbulskom naselju Cihangir u Bejoglu. Oni takođe snabdevaju istanbulske luksuzne hotele.
Tako da više nema izgovora da je turski sir samo beli i žuti. Ima još mnogo toga da se otkrije.