You are currently viewing Turski čaj (Cai) u Istanbulu

Turski čaj (Cai) u Istanbulu

Turski čaj: vruć, mirisan, okrepljujući i dostupan svuda, sve vreme u Turskoj.

Turska kafa je poznatija, ali turski čaj (cai, CHAH-iee) je nacionalno piće, kuvano od lišća koje raste na strmim, zelenim planinskim padinama istočne turske obale Crnog mora.

Tradicionalno, turski čaj se kuva u stilu samovara, sa malom posudom veoma jakog čaja koji se drži vreo na većem sudu sa ključalom vodom. Sipajte malu količinu jakog čaja u čašu u obliku lale i prelite vrelom vodom do željene jačine.

Poslednjih godina kesice čaja, posebno stranih brendova (najistaknutiji: Lipton), postale su nešto kao statusni simbol, ali većina Turske se i dalje koristi pravim samovarskim čajem sa obale Crnog mora.

Turci obično dodaju šećer u kockama (nikada mleko ili limun, iako često možete dobiti mleko ili limun ako tražite.)

Prizor caicı- a (CHAH-iee-juh, konobar za čaj) koji nosi poslužavnik sa čašama je jedan od prvih i najčešćih prizora koje ćete videti u Istanbulu a i u celoj Turskoj. Imati svež, topli čaj uvek dostupan svuda jedan je od malih životnih luksuza u Turskoj.

Naručite svoj čaj acık (ah-CHUK, „otvoreno“, slab) ili koiu (koh-IOO, taman, jak) kako želite, ili samo naručite cai i doći će normalne jačine.

U nekim restoranima i poslastičarnicama možete naručiti dupli cai (DOOB-leh, dupli čaj): dolazi u čaši za vodu. Ali zašto ne biste imali malu tradicionalnu čašu i kada je završite naručili novu? I još, i još….

Ako ne želite kofein , probajte Turski čaj

  • Ada Cai: čaj od žalfije, jedna od nekoliko popularnih biljnih infuzija (bitki cai ları , BEET-kee chah-iee-lah-ruh)
  • Ihlamur: čaj od lipe (uglavnom zimi) (UHH-la-moor)
  • Elma Cai: “čaj” od jabuke, poput vrućeg soka od jabuke (EHL-mah chah-iee)

Evo iskustva koje možete doživeti sa turskim čajem:

„Tink tink tink tinka tinka tinklinklinkle , male kašike od nerđajućeg čelika lupkaju o male čaše u obliku lale dok mešate šećer, držeći kraj kašike između palca i kažiprsta, malog prsta uvis. Pažljivo uhatite čašu za zlatni rub čaše da ne opečem prste. Pite čaj, mešajući hladan vazduh sa vrućim čajem dok ulazi u usta.

“Čujni uzdah. Ahhhhh! Dobar čaj.

Više o čaju i kulturi čaja u Turskoj ima na RateTea.com .

Trajektni operateri

img