You are currently viewing Putovanje kroz Grčku kroz hranu i vina

Putovanje kroz Grčku kroz hranu i vina

Ukusna Grčka hrana i vino su važan aspekt kulture Grčke. Grčka hrana i vina su poznati po svom dobrom kvalitetu i neverovatnom ukusu. Neka jela su uobičajena širom zemlje, dok su neka lokalni kulinarski specijaliteti i mogu se naći samo u određenom regionu ili ostrvu . Dok ste na odmoru u Grčkoj, ne propustite priliku da probate lokalna grčka jela u brojnim restoranima . Takvih tradicionalnih kafana ima skoro u svakom kutku zemlje.

U nastavku ćete naći informacije o grčkoj hrani i gastronomskim specijalitetima ( mezede , salate, glavna jela, supe), začinskom bilju i vinima i alkoholnim pićima.

Ukusna Grčka meza

Meze su predjela, servirana pre ili uz glavna jela, obično uz uzo ili cipuro. Dolaze na malim tanjirima. Jedan od osnovnih elemenata grčke kulture je deljenje hrane i vina sa prijateljima, u radosnom okruženju. Pročitajte više o meze jelima na blog postu: Najukusniji delikatesi

Tzatziki – Grčki jogurt sa sitno seckanim krastavcem, belim lukom i maslinovim uljem. Idealno za jelo uz svež grčki hleb, prženi krompir ili pržene ćufte.

Super ušteda na IT uređaje

Saganaki – Pohovani kačkavalj. U saganakiju se mogu naći različite vrste sireva. Odlično sa koricom limuna.

Keftedakia – Pržene ćufte od govedine, belog luka i hleba. Odlično jelo.

Spanakopitakia – Male pite od spanaća sa mlevenim feta sirom.

Tiropitakia – Male pite sa sirom, obično od feta ili kaseri sira.

Brian – Mešavina pečenog krompira, patlidžana, luka, belog luka, paradajz sosa i maslinovog ulja.

Dolmadakia – Listovi grožđa punjeni pirinčem i lukom, a ponekad i mlevenom govedinom.

Kalamarakija – Mali komadi prženih lignji sa limunovim sokom.

Htapodi – Mali komadi hobotnice servirani ili prženi sa limunovim sokom ili kuvani, sa maslinovim uljem, sirćetom i origanom.

Feta sir – Čuveni grčki sir može se jesti i sam, kao meze, sa maslinovim uljem i origanom.

Ukusna Grčka grčka meze

Ukusna Grčka salata

Naravno, najpoznatija je grčka salata, odnosno Horiatiki (Seoska salata), ali postoje i mnoge druge vrste salata i umaka. Horiatiki je mešavina svežeg paradajza, maslina, krastavca, luka, zelene paprike, feta sira, maslinovog ulja i origana.

Melitzanosalata – Pire od patlidžana sa sitno seckanim belim lukom i maslinovim uljem. Sočan je sa svežim hlebom.

Taramosalata ( tarama ) – Zdrobljena riblja jaja.

Dako – Klasična kritska salata. Otkriti više .

Ukusna Grčka – Glavna jela grčke

Grci imaju puno odličnih glavnih jela, a meso je njihov omiljeni sastojak.

Musaka -Ovo poznato grčko jelo ima osnovu od krompira prelivenog patlidžanom, lukom, mlevenom govedinom i bešamel kremom.

Pastitsio – Ovo je još jedno dobro poznato grčko jelo koje podseća na italijanske lazanje. Sastoji se od špageta prelivenih mlevenom govedinom, lukom, paradajz sosom i bešamel sosom.

Paidakia – Jagnjeća rebra na žaru servirana sa limunom.

Kokoretsi – Ovo je jedno od omiljenih jela Grka. Uglavnom ga jedu za vreme Uskrsa. Sastoji se od umotanih i pečenih jagnjećih iznutrica, serviranih sa limunom.

Ukusna Grčka – Supa

Grčke supe su sočne i Grci obično jedu supe zimi.

Kotossoupa – Pileća supa obično sa avgolemonom (sos od jaja i limuna).

Psarossoupa – Riblja čorba sa peršunom, krompirom i šargarepom.

Fasolada – Supa od belog pasulja sa peršunom i, ponekad, paradajz sosom.

Fakies – Supa od sočiva sa paradajz sosom.

Daj – Supa od tripica, koju Grci smatraju veoma dobrim lekom za mamurluk.

Biljke i začini

Grčka je poznata po jedinstvenom bilju i začinima koje koriste u svakom grčkom jelu kako bi dodali dodatni ukus i oduševili čula. Odličan kvalitet začina i bilja je rezultat dugih sunčanih perioda, što grčku floru čini posebno bogatom, proizvodeći neverovatnu raznolikost najboljih biljaka i začina na svetu.

Poznate biljke odličnog kvaliteta i koje se lako mogu naći u Grčkoj su kamilica, planinski čaj, žalfija, bosiljak, nana, peršun, tilio (lišće limete koji se koristi kao infuzija) i još mnogo toga. Vrhunski grčki začini su susam (takođe i beli susam), kim, mačlepi i vredni crveni šafran.

Grčka vina i alkoholna pića

Cipuro / Raki – Ovaj zaista jak alkohol pomalo liči na uzo, ali sa jačim ukusom anisa. Grci ga piju sa ledom i ponekad dodaju malo vode. Uvek ga prate mezede i dobri prijatelji. U različitim delovima Grčke, kao što su Krit, neka ostrva i severna Grčka, ljudi prave svoj domaći Cipuro, koji se takođe zove Raki (u zavisnosti od regiona) koji je zaista jak.

Uzo – Ovo je najpoznatije grčko alkoholno piće, zaštitni znak zemlje. To je jak alkohol, pitko direktno sa ledom ili sa malo vode. Idealan je za piće sa svim vrstama mezeda. Najbolji uzo se pravi na Lezbosu , ​​a najpoznatiji zanati su Uzo Plomario i Barbajani.

Mavrodafni – Ovo slatko vino se pravi u Patras Peloponezu. Zaista je gust i taman (skoro crn) i može se uporediti sa portugalskim Portom. Ovo jako vino se koristi za Sveto Pričešće u Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Retsina – Čuvena Retsina je grčko belo vino sa posebnim ukusom smole. Ovakav ukus je posledica načina proizvodnje ovog vina: grožđe se stavlja u novu bačvu na kojoj je još drvena smola, dajući cviljenju taj poseban ukus.

Postoji ogromna raznolikost grčkih vina: crvena, bela i roze, slatka ili suva. Pročitajte više u našem članku: Divno grčko vino

Iznajmite motocikl, skuter ili bicikl u bilo kom delu sveta

  • Uporedite 942 kompanije za iznajmljivanje širom sveta
  • Upravljajte svojom rezervacijom na mreži
  • BESPLATNO otkazivanje za većinu rezervacija

Grčko vino

Odnos između Grčke i vina definitivno nije nov; zapravo, njegovi koreni sežu daleko u 3. vek pre nove ere, gde nalazi na Kritu ukazuju na postojanje procesa pravljenja vina. Vino je takođe bilo dominantan element minojske kulture. Tokom antike proizvodnja i izvoz vina se širi; vina proizvedena na ostrvima Egejskog mora bila su posebno popularna i veoma tražena, jer su bila poznata po svom vrhunskom kvalitetu i ukusu . Vino i njegovi kvaliteti su takođe bili veoma poštovani i slavljeni u staroj Grčkoj, opevan od strane epskog pesnika Homera i evidentan na svečanostima u čast boga Dionisa, boga vina i zabave. Atinjani su održavali takozvane „ simpozijume “, okupljanja na kojima bi, pod uticajem umerenog konzumiranja vina, prisutni prelazili na intelektualno zahtevne i filozofske razgovore.

Tokom srednjeg veka i pod venecijanskim suverenitetom, trgovina vinom je doživela dalji procvat i razvila se u delatnost od velikog finansijskog značaja. Zloglasno malvazijsko vino iz tvrđave Monemvasia na južnom Peloponezu, kao i vino Vinsanto sa Santorinija, smatrani su među najboljima na evropskom kontinentu i bili su izuzetno popularni – međutim, trgovinske aktivnosti su postepeno opadale nakon otomanske invazije.

Impresivan asortiman

Grčka ima impresivan asortiman vinskih sorti, od kojih je većina drevnog porekla. Glavni razlozi za karakterističan ukus grčkog vina su klima, kao i morfologija tla, jer blagi vremenski uslovi uz plodno tlo rezultiraju sortama koje imaju iznenađujuću dubinu i višestepeni ukus. Najpoznatije bele sorte su asirtiko i athiri (obe potiču sa Santorinija), malagousia , ​​moschofilero i beli muškat . Većina belih vina ima ukus nalik citrusima , neverovatnu čistu boju , osvežavajući miris , slatkoću i savršena su sa grčkim sirevima.

S druge strane, sorte crnog vina uključuju agiorghitiko, ksinomavro i mavrodafne . Prva dva su punog tela, svetle boje i jedinstvenog bogatstva ukusa , dok je ovo drugo poznato desertno vino, prilično slatko koje se može piti i kao aperitiv. Crvena vina su savršen pratilac crvenog mesa, žutih masnih sireva kao i čokoladnih deserta.

Zbog odličnih lokalnih proizvoda, možete pronaći kvalitetno grčko vino po prilično pristupačnim cenama. Dok ste u Grčkoj na odmoru, ne propustite priliku da posetite lokalnu vinariju i učestvujete u degustacijama vina – biće lakše da se odlučite koje ćete poneti kući!