Vinarija Santorini: Tradicija proizvodnje vina na ostrvu Santorini je jedna od najstarijih i najzanimljivijih u svetu. Ostrvo je poznato po svojim vulkanskim zemljištima, koja daju vinima poseban karakter i aromu. Vinogradi na Santoriniju su oblikovani u niske korpice, koje štite grožđe od jakog vetra i sunca. Način uzgoja je veoma star i prenosi se sa generacije na generaciju.
Vina sa Santorinija su uglavnom bela, suva i osvežavajuća, sa visokom kiselošću i mineralnošću. Najpoznatije sorte su asirtiko, atiri i aidani, koje se često mešaju u različitim odnosima. Asirtiko je najzastupljenija sorta, koja daje vina sa intenzivnim ukusom citrusa, jabuke i kajsije. Atiri je blaža sorta, koja dodaje cvetne note i mekoću vinima. Aidani je aromatična sorta, koja pruža note tropskog voća i meda.
Pored belih vina, na Santoriniju se proizvode i crvena vina od sorte mandelarija, kao i slatka vina od sušenog grožđa, poznata kao vinsanto. Vinsanto je tradicionalno desertno vino, koje se odležava u hrastovim buradima najmanje tri godine. Ima bogat ukus suvog voća, karamele i začina, sa dugim završetkom.
Tradicija proizvodnje vina na ostrvu Santorini je deo kulturnog nasleđa i identiteta ostrvljana. Vinarije na Santoriniju nude mogućnost degustacije i upoznavanja sa istorijom i tehnikama vinogradarstva. Posetiti Santorini bez probanja njegovih vina je kao posetiti Pariz bez videti Ajfelov toranj.
Sa dugom istorijom ostrvskog vinarstva i raznovrsnošću proizvedenih vina, poseta jednoj od vinarija Santorinija je među najboljim stvarima koje treba uraditi dok ste tamo.
Možete sami posetiti vinarije Santorinija ili učestvovati u obilasku degustacije vina. Tokom posete vinarijama, imaćete priliku da se upoznate sa metodama proizvodnje vina nekih od najboljih svetskih sorti, a u većini slučajeva ćete moći i da probate različite vrste vina za nezaboravno iskustvo!
Najbolje vinarije na Santoriniju
Vinarija Gavalas u Megalohoriju, Santorini
Vina su neodvojivi deo porodice Gavalas već više od 300 godina. Čini se da je glavni cilj Gavalasa beskrajna potraga za proizvodnjom vina od retkih i autohtonih sorti grožđa. Rezultat ovog inovativnog pristupa je belo vino vrhunskog kvaliteta, Katsano.
Smatra se jednim od najegzotičnijih vina koje je do sada proizvodio Gavalas, Katsano se proizvodi od dve sorte malo poznate izvan Santorinija. Grožđe se bere pre nego što je potpuno zrelo, a vino ima delikatan ukus meda i cvetova limuna.
Pored Kacana, vinarija proizvodi još dva bela suva vina, Santorini i Nikteri, i jedno crveno suvo, Ksenoloo, proizvedeno od mešavine sorti grožđa Mavrotragano, Voudomato i Athiri i odležano u francuskim hrastovim buradima više od godinu dana. Gavalski asortiman uključuje i Vinsanto, belo slatko vino.
Vinarija Gavalas i njihovi privatni vinogradi nalaze se u Megalohoriju, jednom od najšarmantnijih sela Santorinija. Obilazak vinarije sa vodičem je uzbudljivo iskustvo i vodi posetioca kroz dobro osvetljen kameni tunel, koji funkcioniše kao muzej vina. Tunel vodi do prelepog dvorišta.
Vinarija Santo Vines u Pirgosu, Santorini
Vinarija Santo, koja je otvorena 1992. godine, nalazi se u Pirgosu i ima spektakularan pogled na kalderu i Sredozemno more. Visoko modernizovana vinarija u kojoj je tehnološki napredak u potpunoj harmoniji sa tradicionalnim metodama. Vinarija Santo je izgrađena na pet različitih nivoa u skladu sa životnom sredinom i rasporedom vinograda koji se takođe uzgajaju na različitim nivoima zemljišta koji se često nazivaju „pezuli“. Ovo značajno štedi energiju jer se mošt prenosi samo gravitacijom bez potrebe za pumpama ili drugim mašinama.
Vinarija je otvorena kao Santovines Oenotourism Center 1992. godine i od tada svake godine prima preko 80.000 posetilaca iz celog sveta. Obilazak sa vodičem pokazuje posetiocima proces vinifikacije i starenja vina. U vinariji Santo nalazi se i vinski bar, gde posetioci mogu da degustiraju vina koja su nagrađena za vrhunski kvalitet i ukus. Među Santo proizvodima je širok izbor suvog belog vina: Santorini Assirtiko i Santorini Nikteri, suvo belo vino.
U izložbenom salonu vina posetiocima se prikazuje dokumentarni film koji prati istoriju vina Santorinija do danas. Šarmantna terasa sa prekrasnim pogledom može ugostiti svadbe i privatne zabave, a tu je i glavna sala kapaciteta preko 120 osoba za održavanje seminara ili drugih posebnih događaja. Asortiman Vinsanta, slatkog desertnog vina, takođe se proizvodi ovde i uključuje verziju likera, Vin De Likueur.
Vinarija Domaine Sigalas u Oji, Santorini
Vinarija Sigalas je osnovana 1991. godine i nalazi se u ravnicama Oje, najživopisnijeg sela Santorinija. U stvari, vinarija se nalazi u regionu Bakedes, poznatom po svojim vinogradima. Tokom vremena, Sigalas Estate je stekao reputaciju za proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta i osvojio je nekoliko prestižnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima vina.
Vinarija Sigalas je konstantno predstavljala i osvajala nagrade na Solunskom međunarodnom vinskom takmičenju. Događaj koji privlači vrhunska vina iz celog sveta, a ocenjuju visoko kvalifikovani grčki i strani enolozi.
Vinarija Sigalas je otvorena za posetioce od aprila do oktobra, tokom cele nedelje, a nudi se i obilazak sa vodičem. Gosti mogu da vide i nauče o različitim procesima koji su uključeni od berbe do flaširanja, a obilazak kulminira degustacijom vina.
Sala za degustaciju vina, smeštena u sredini vinograda, je šarmantno mesto i može da primi do 50 gostiju. Tu se mogu organizovati svadbe i druge zabave. Posetioci koji stignu u vinariju u večernjim satima mogu da vide zalazak sunca koji oduzima dah sa dvorišta u Sigalasu sa najboljim santorinskim vinima.
Vinarija Venetsanos u Megalohoriju, Santorini
Ova vinarija se nalazi veoma blizu luke i ugrađena je u liticu Santorinija, Grčka. Vino se više ne proizvodi ovde, ali degustacija vina je veoma popularna i možete obići lokaciju. Kada stignete, vidite parking i jednu malu zgradu. Lokacija je uglavnom podzemna.
Možete je pogledati besplatno (bez vodiča) ili platiti za degustaciju vina, a odlično vreme za ovo drugo je zalazak sunca kada se može uživati u spektakularnim pogledima. Postoji veliki broj starih sprava, a na dnu je velika prostorija za video prezentacije.
Vinarija Argiros Estate u Mesa Goniji
Vinarija Estate Argiros je osnovana na vinogradu od 5 hektara 1903. godine od strane Georgiosa Argirosa u selu Mesa Gonia. Tradicionalne santorinske metode proizvodnje vina korišćene su za proizvodnju vina za lokalna tržišta. Danas je vinograd narastao na površinu od skoro 65 hektara. Određeni delovi vinograda datiraju čak 150 godina, što Argiros čini jednim od najstarijih vinograda na ostrvu.
Vinarijom upravlja Iannis Argiros, koji predstavlja treću generaciju vinara na Estate Argiros. Ljubitelj vina u svakom smislu te reči, Iiannis je naporno radio na uzgoju visokokvalitetnog grožđa, kako bi stvorio neka od najboljih vina u Grčkoj. Grožđe koje se ovde uzgaja uključuje mnoge autohtone i drevne sorte Santorinija kao što su Asirtiko, Aidani, Mandilaria, Mavrathira i Voudomato koje su dobro prilagođene vulkanskom tlu u regionu.
Neke od vrhunskih sorti vina u Argirosu uključuju mnoga suva bela i desertna vina. Asirtiko Argiros, suvo belo vino proizvedeno od sorte Asirtico, u skladu sa viševekovnom porodičnom tradicijom, savršena je dopuna plodovima mora i osvojilo je nekoliko nagrada na međunarodnom nivou. Pored ovoga, vinarija Estate Argiros je dobitnik nekoliko nagrada i trofeja za svoju izuzetnu kolekciju crnih i belih vina.
Argiros je takođe izabran za jednu od 100 najboljih vinarija na svetu od strane Vine & Spirits Magazina 2005. i 2006. godine. Trenutno se vina Argiros izvoze u SAD, Kanadu, Francusku, Švajcarsku, Holandiju, Italiju, Nemačku, Švedsku, Belgiju , Austrija, Australija, Azija i Kipar. Organizuju se i obilasci vinarije.
Vinarija Artemis Karamolegos u Eko Goniji, Santorini
Porodična vinarija Artemis Karamolegos je među najvećim vinarijama na Santoriniju. Nalazi se u selu Eko Gonia i ima dugu istoriju u lokalnoj tradiciji vinarstva. Osnovana pedesetih godina prošlog veka. Vinarija je modernizovana 2004. godine i od tada proizvodi i izvozi vina koja su više puta nagrađivana širom sveta. Među njima, naći ćete tradicionalno proizvedene vrste vina sa zaštićenim dodatkom kao što su Vinsanto, Assirtiko i Nikteri.
Možete rezervisati obilazak vinarije da biste videli svu korišćenu opremu, vinske podrume i vinograd i naučili sve o procesu proizvodnje vina. Dostupna je i degustacija vina u bašti vinarije.
Vinarija Boutari u Megalohoriju, Santorini
Vinarija Boutari osnovana davne 1989. godine, postala je jedna od vodećih vinarija na Santoriniju i odražava snažnu tradiciju proizvodnje vina na ostrvu. Prelepa vinarija sa belom kupolom nalazi se u Megalohoriju. Prostirući se na površini od oko 6 hektara, vinogradi se nalaze južno od ostrva na nadmorskoj visini od 105-140 metara.
Lokalne bele sorte, uključujući Asirtiko, Athiri i Aidani, kao i nekoliko drugih eksperimentalnih sorti se uzgajaju u vinogradima Butari. Ovde se proizvodi pet suvih belih vina, među kojima su Kalisti i Nikteri. Među slatkim vinima spadaju Vinsanto Santorini (belo) i Ampeliastos (crveno). Svake godine se u vinariji Butari proizvede jedno eksperimentalno vino. Vinarija je otvorena za javnost i nudi obilazak sa vodičem na pet različitih jezika i multimedijalnu prezentaciju.
Vinarija Canava Roussos u Mesa Goniji
Rusos je porodična vinarija koja proizvodi najpoznatija vina ostrva od 1836. godine u svojoj poznatoj vinariji u Episkopi Santorini (Mesa Gonija). Jedinstveni ekosistem ostrva i vulkansko tlo idealni su za uzgoj Thirana. Posebna sorta grožđa koja se koristi za pravljenje vina Roussos.
Vinarija Roussos je jedan od najstarijih podruma na Santoriniju i vešta mešavina vekovne tradicije i modernih tehnika, pomogla je Canava Roussos da stvori vina sa veoma različitim ukusima.
Postoji 7 poznatih vina iz kuće Rusos: Caldera Russos, Santorini Roussos, Athiri Russos, Nikteri Roussos, Mavranthiro Russos, Nama Roussos i Rivari Roussos. Među kolekcijom Roussos. Najpoznatija vina su tradicionalno Nikteri (odležano suvo belo) i Vinsanto, slatko vino proizvedeno od grožđa osušenog na suncu. U vreme berbe, mnogi posetioci dolaze u vinariju Rusos na degustacije vina i da vide tradicionalne metode pravljenja vina koje se izvode u podzemnim cisternama ili ogromnim buradima.
U vinariji postoji i taverna, gde posetioci mogu uživati u tradicionalnom grčkom obroku. Vinarija organizuje „Večeri Santorinija“ kako bi probali njihova vina i uživali u lokalnim specijalitetima kao što su mezedes, grčki sir, fava, loptice od paradajza, sveže salate od kapara i sitnih paradajza i mnoge druge. Osim što podržava tradiciju vinarstva Santorinija, Rusos organizuje pozorišne predstave, koncerte i izložbe koje prikazuju bogato kulturno nasleđe grčkih ostrva.
Vinarija Hatzidakis u Pirgosu, Santorini
Vinarija Hatzidakis, koju su osnovali Haridimos i Konstantina Hatzidakis, smeštena je u njihovim privatnim vinogradima izvan Pirgosa. Prostire se na površini od 5.000 kvadratnih metara, ova vinarija se veoma razlikuje od turističkih vinarija Santorinija. Toplo gostoprimstvo Konstantine, supruge vlasnika, prvi je prijateljski dodir koji posetioci dobijaju.
Sorte grožđa koje se uzgajaju u vinariji Hatzidakis uključuju Asirtiko, Athiri, Aidani, Mavrotragano, Mantilaria i Voudomato. Vinarija je stekla reputaciju po maloj proizvodnji visokokvalitetnih vina i njihov ograničeni asortiman je već našao tržišnu nišu u Grčkoj. Hatzidakis asortiman uključuje četiri bela suva vina, jedno crveno suvo i divno vino Vinsanto, desertno vino. Da biste stigli tamo, pratite put prema Manastiru proroka Ilije, posle Pirgosa, a vinarija je levo.