You are currently viewing Zelene destinacije – Ekološki turizam

Zelene destinacije – Ekološki turizam

Ako ste ljubitelj prirode i želite da putujete na način koji neće naštetiti okolini, možda biste želeli da razmotrite neke od destinacija koje su lideri u očuvanju životne sredine. Zelene destinacije su prepoznate po svojim naporima da smanje emisiju ugljen dioksida promovišu obnovljive izvore energije, recikliraju otpad i štite biodiverzitet.

Zelene destinacije – Kostarika

Zelene destinacije - Kostarika

Kostarika je jedna od najbogatijih zemalja po biodiverzitetu na svetu, sa više od 25% svoje teritorije pod zaštitom nacionalnih parkova i rezervata. Kostarika je takođe jedna od prvih zemalja koja je najavila cilj da postane ugljenično neutralna, koristeći se uglavnom hidroelektranama, geotermalnom energijom, solarnim panelima i vetrenjačama.

Kostarika je idealna destinacija za ljubitelje avanture, koji mogu da uživaju u aktivnostima kao što su zip-lajning, rafting, planinarenje, ronjenje i surfovanje. Kada posetite Kostariku, možete da odsednete u nekom od ekoloških hotela ili lodževa, koji koriste lokalne materijale, organsku hranu i recikliraju otpad. Takođe možete da podržite lokalne zajednice kupujući rukotvorine, kafu i čokoladu.

Novi Zeland

Zelene destinacije

Novi Zeland je poznat po svojoj prelepoj prirodi, koja obuhvata planine, jezera, fjordove, glečere i vulkane. Novi Zeland je takođe jedna od zemalja koja se najviše trudi da očuva svoju životnu sredinu. Sprovodi stroge zakone o zaštiti prirode i životinja. Novi Zeland je takođe lider u proizvodnji obnovljive energije, koja čini više od 80% ukupne potrošnje.

Novi Zeland je savršena destinacija za ljubitelje prirode i kulture, koji mogu da istraže različite pejzaže, upoznaju Maorsku tradiciju i probaju ukusnu hranu i vino. Kada posetite Novi Zeland, možete da odsednete u nekom od ekoloških kampova ili bed and breakfast-a, koji koriste solarnu energiju, kompostiraju otpad i gaje organsku hranu. Takođe možete da učestvujete u volonterskim programima koji se bave zaštitom prirode i životinja.

Butan

Zelene destinacije

Butan je mala kraljevina u Himalajima. Poznata po svojoj filozofiji bruto nacionalne sreće, koja stavlja naglasak na duhovni i ekološki razvoj umesto na materijalni. Butan je jedina zemlja na svetu koja ima negativnu emisiju ugljenika, jer apsorbuje više ugljen-dioksida nego što emituje. Butan je takođe jedna od najmanje urbanizovanih zemalja na svetu. Velikim delom svoje teritorije pod zaštitom nacionalnih parkova i rezervata.

Butan je izvanredna destinacija za ljubitelje kulture i duhovnosti, koji mogu da posete drevne budističke hramove i manastire, upoznaju lokalne običaje i festivale i meditiraju u miru. Kada posetite Butan, možete da odsednete u nekom od tradicionalnih hotela ili farmi, koji koriste lokalne materijale, organsku hranu i recikliraju otpad. Takođe možete da podržite lokalne projekte koji se bave očuvanjem kulturne i prirodne baštine.

Zelene destinacije – Island

Zelene destinacije - Island

Island je ostrvska zemlja na severu Atlantika. Poznata po svojim vulkanskim i geotermalnim fenomenima, kao što su gejziri, vodopadi, lavine i lednici. Island je takođe jedna od najčistijih zemalja na svetu, koja koristi gotovo isključivo geotermalnu i hidroelektričnu energiju za svoje potrebe.

Island je fantastična destinacija za ljubitelje avanture i nauke. Možete posetiti neverovatne prirodne atrakcije, posmatraju polarnu svetlost i uče o vulkanologiji i klimatskim promenama. Kada posetite Island, možete da odsednete u nekom od ekoloških hotela ili hostela, koji koriste geotermalnu energiju, recikliraju otpad i nude lokalnu hranu. Takođe možete da se opustite u nekom od termalnih bazena ili spa centara, koji koriste prirodnu vodu bogatu mineralima.

Zelene destinacije – Švajcarska

Zelene destinacije - Švajcarska

Švajcarska je alpska zemlja u srcu Evrope, koja je poznata po svojim predivnim planinama, jezerima, šumama i livadama. Švajcarska je takođe jedna od najodrživijih zemalja na svetu, koja ima visoke standarde kvaliteta života, zdravstva i obrazovanja. Švajcarska je takođe jedna od najinovativnijih zemalja na svetu, koja ulaže u istraživanje i razvoj obnovljive energije, efikasnosti i reciklaže.

Švajcarska je sjajna destinacija za ljubitelje sporta i kulture, koji mogu da se bave skijanjem, planinarenjem, biciklizmom ili jedrenjem, posete istorijske gradove i muzeje i probaju čuveni švajcarski sir i čokoladu. Kada posetite Švajcarsku, možete da odsednete u nekom od ekoloških hotela ili planinskih koliba. Koriste solarnu energiju, recikliraju otpad i nude regionalnu hranu. Takođe možete da putujete javnim prevozom, koji je brz, pouzdan i čist.

Zlatibor, Srbija

Top 100 zelenih destinacija na svetu Zelene destinacije

Zlatibor, je postao prvi predstavnik iz Srbije na listi prvih 100 zelenih destinacija u svetu. Njegova održiva praksa i priča o razvoju privukli su pažnju međunarodne zajednice. Ovo priznanje potvrđuje da Srbija ima potencijal da bude lider u očuvanju prirode i održivom turizmu.

Zlatibor nudi raznovrsne mogućnosti za odmor, rekreaciju, sport i avanturu, kao i za upoznavanje tradicionalnog načina života i gastronomije ovog kraja. Zlatibor je idealno mesto za sve one koji žele da uživaju u čistom vazduhu, miru i harmoniji sa prirodom.

Ovo su samo neke od destinacija koje su lideri u očuvanju životne sredine. Postoje još mnoge druge koje možete da istražite i podržite svojim izborom putovanja.