You are currently viewing Gitio Grčka mesto okruženo lepim plažama na Peloponezu

Gitio Grčka mesto okruženo lepim plažama na Peloponezu

Gitio, Grčka je prelep ribarski grad na južnoj strani Peloponeza. Ovo mesto je okruženo lepim plažama i predstavlja dobru bazu za jednodnevne izlete u regionu Lakonija. Mavrovouni je najlepša i najduža plaža u blizini Gitija, gde morske kornjače Caretta-caretta leti dolaze da polažu jaja.

Riblje taverne i prelepe vile nižu se u luku Gitio, odakle postoji trajektna veza za Kitiru i Krit. Odmor u Gitiju može se kombinovati sa posetom Monemvasiji, Kitiri, Kalamati, Mistri i drugim regionima Peloponeza.

Gitio je oblast kopnene Grčke koja pripada regionu Peloponeza. Nekadašnja luka Sparte u antici, grad Gitio u Grčkoj ima dugu istoriju i mnogo zanimljivih mesta.

Na brdu iznad grada nalazi se antičko pozorište, dok se na ostrvu Kranae odmah na ulaznoj luci nalazi svetionik i tradicionalna kula Mani. Mnogo takvih kula se može naći u regionu, iako mnoge od njih nisu dobro očuvane. Razgledavanje i jedrenje na dasci su najpopularnije stvari u regionu.

Glavna plaža Gitia je Mavrovouni, veliki zaliv sa zlatnim peskom i kristalnom vodom. Mnoge druge plaže se nalaze u regionu, sa čistom vodom i opuštajućim ambijentom. Zbog centralne lokacije, odmor u Gitiju se može kombinovati sa putovanjima u Mani, pećine Diros, Areopoli, Monemvasiju i Mistru.

Kako doći do Gitija?

Gitio, Grčka je poznat po svojoj mirnoj atmosferi i lepim plažama. U nastavku ćete saznati na koje načine možete doći i istražiti ovu jedinstvenu destinaciju!

Putovanje avionom za Gitio, Grčka

U Gitiju nema aerodroma. Najbliži aerodrom se nalazi u Kalamati koji radi samo leti i prima čarter letove iz inostranstva. Iz Kalamate možete ići do Gitija autobusom (preko Spartija) ili iznajmljenim automobilom. Štaviše, Atinski aerodrom bi takođe mogao biti zgodan jer prima više letova tokom cele godine. Iz Atine, posetioci mogu da putuju u Gitio autobusom (preko Spartija) sa autobuske stanice Kifisos KTEL.

Putovanje trajektom za Gitio, Grčka

Luka Gitio je mala i opslužuje samo nekoliko trajektnih veza. Konkretno, postoje trajekti za Gitio iz luke Kisamos na zapadnom Kritu preko Kitire i Antikitere. Ovaj trajekt radi tokom cele godine, 3 puta nedeljno, i povezuje Peloponez sa Kritom.

Putovanje automobilom za Gitio, Grčka

Ako želite da vozite od Atine do Gitija, idite nacionalnim autoputem koji povezuje Atinu sa Korintom. Nakon što prođete Korintski kanal, idete autoputem do Tripolija.

Iz Tripolija nastavljate do Spartija. Imajte na umu da put posle Tripolija nije autoput već seoski put, tako da postoji samo jedna kolovozna traka po smeru kretanja. Od Spartija pratite putokaze za Gitio. Udaljenost od Atine do Gitija je 270 km, dok je od Sparte do Gitija oko 40 km.

U slučaju da nemate svoje vozilo, odlična je ideja da ga unajmite za svoja putovanja! Iznajmite svoj automobil u Githio!

Smeštaj na Gitiju, Grčka

Najpogodnije mesto za boravak u Gitiju je Mavrovouni. Ovo je velika peščana plaža u neposrednoj blizini centra grada sa brojnim hotelima uz more, restoranima, mini marketima i drugim turističkim sadržajima.

Znamenitosti i atrakcije

Gitio je primorski grad na jugu Peloponeza. Mnogo peščanih plaža i zanimljivih mesta okružuju ovaj ljupki grad. Mavrovouni je najpoznatija plaža Gitia, a veoma lepe plaže su i Selinica i Ageranos. Kratka šetnja od luke Gitio vodi do ostrva Kranae gde se nalazi Istorijski muzej. Kratkom vožnjom od Gitia nalaze se lepa mesta, kao što su pećine Diros, grad Areopolis i ribarsko selo Gerolimenas. U nastavku možete videti najbolje lokacije u Gitiju .

Istorijski i etnološki muzej Gitio, Peloponeza

Istorijski i etnološki muzej Gitio, Peloponeza

Istorijski i etnološki muzej Manija smešten je u kuli Tzanetakis, snažnoj kamenoj kuli, tipičnoj za arhitekturu regiona koja je pripadala lokalnom političaru. Ova kula se nalazi na ostrvu Kranae. Osnovan je 1989. godine. Eksponati ovog muzeja daju nam pogled na Mani, njegovu dugu istoriju i tradiciju.

U njemu se nalaze neke stare karte i spisi zapadnih putnika, koji su posećivali ovaj kraj od 15. do 19. veka i ubeležili svoja zapažanja. Takođe informiše posetioce o različitim fazama utvrđenja poluostrva Mani. Neki od eksponata su u stalnoj postavci, dok su drugi promenljivi.

Brodolom Dimitrios

Brodolom Dimitrios

Brodolom Dimitrios je impozantan teretni brod 20. veka koji je napušten na plaži Selinica od 1981. godine. Veruje se da je ovaj brod korišćen za prevoz ilegalnih cigareta između Turske i Italije, međutim mnogi ovaj brod nazivaju brodom duhova.Poreklo broda ostaje nepoznato.

Prema knjizi Ta Navagia stis Ellinikes thalasses (prevedeno kao Olupini grčkih mora), ovaj brod je hitno pristao u luci Gitio pošto je kapetanu bila potrebna medicinska nega. Zbog raznih prepreka, od kojih su većina bili finansijski problemi, brod je ostavljen da pluta na istom mestu luke i 1981. godine proglašen nebezbednim. Kako su počeli da se javljaju loši vremenski uslovi, brod je prebačen na trenutnu poziciju.

Svetionik Gitio

Svetionik Gitio

Svetionik Gitio nalazi se na malom ostrvu Kranae, istočno od grada Gitija. Svetionik je osmougaone konstrukcije. Izrađen je od belog mermera i visok je 25 metara, dok je visina njegove fokalne ravni oko 78 metara. Izgrađen je 1873. godine, a od 1989. godine u njemu se nalazi Pomorski muzej koji prikazuje predmete iz duge nautičke istorije grada Gitija i oblasti Mani uopšte.

U prvom periodu izgradnje, svetionik je radio na naftu i njegova svetlost se protezala na preko 15 nautičkih milja. Međutim, tokom Drugog svetskog rata, on je prestao da se koristi sve do 1945. godine, kada je helenska mornarica odlučila da rekonstruiše mrežu svetionika. Četiri godine kasnije počeo je da koristi acetilen. Danas treperi svakih 18 sekundi i ima domet od 9 nautičkih milja. Svetionik Gitio je otvoren za javnost i predstavlja poznatu gradsku znamenitosti.

Antičko pozorište Gitija

Antičko pozorište Gitija

Antičko pozorište Gitija nalazi se severno od modernog grada, u blizini antičkog grada. To je rimsko pozorište i jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u ovoj oblasti. Prvobitno je podignuta u 1. veku, ali je obnovljena za vreme rimskog cara Avgusta. Imalo je jednostavna kamena sedišta u svim redovima osim u prvom, koji je bio od mermera. Prečnik gledališta je oko 75 m, a iza su postavljene neke rimske građevine. To je malo pozorište, ali još uvek dobro očuvano.

Ovo je takođe mesto gde su se nekada odvijale predstave timelice. Timelika je bila pesma posvećena bogu Dionisu, koja je uključivala paradu i žrtvovanje rimskim carevima. Danas, iako je lokacija napuštena, u ovom pozorištu se svakog leta održavaju neki kulturni događaji u okviru Festivala Gitio. Oni uključuju drevne dramske predstave, javne govore i muzičke koncerte.

Tzanetakisova kula u Gitiju na Peloponezu

Tzanetakisova kula u Gitiju na Peloponezu

Kula Canetakis u Gitiju je karakterističan primer kula Mani. Ova impresivna i dobro očuvana građevina zapravo se nalazi u centru Kranae, malog ostrva koje gleda na gradsku luku. Kula je izgrađena oko 1700. godine i u početku je bila tvrđava koja je štitila luku i grad Gitio od invazija.

Kasnije je tu bila smeštena porodica Canetakisa Grigorakisa, borca grčkog rata za nezavisnost. 1993. godine zgrada je poklonjena grčkoj državi i danas se u njoj nalazi Istorijski i etnološki muzej Mani. To je jedna od najpopularnijih znamenitosti Gitija i svakako vredi posetiti.

Crkva Agia Varvara

Crkva Agia Varvara je živopisna, vizantijska crkva iz 12. veka. Nalazi se na istoimenoj plaži Agia Varvara. Na njenim zidovima su freske koje datiraju iz 1882. godine. Danas, iako crkva ne radi, stoji na ovoj peščanoj plaži kao izuzetan spomenik prošlog vremena.

Plaže Gitija

Plaže u Gitiju su savršene za sve želje: šljunčane i peščane, popularne ili izolovane, sa turističkim sadržajima ili neorganizovane. Najpoznatija plaža je Mavrovouni, nekoliko kilometara od Gitija. Međutim, ima i mnogo drugih plaža u Gitiju, podjednako slikovitih i sa manje gužve. U nastavku ćete pronaći listu najboljih plaža u Gitiju u Grčkoj.

Plaža Mavrovouni Gitio, Grčka

Plaža Mavrovouni Gitio, Grčka

Najpopularnija plaža Gitija je Mavrovouni, koja se nalazi na oko 2 km južno od grada, odmah ispod sela Mavrovouni. Plaža Mavrovouni se prostire na preko 6 km i najveća je oko Gitia. Peščana je i ima sitni šljunak na morskom dnu. Leti postaje življa, ali zahvaljujući svojoj veličini nikada nije gužva.

Na obali ima mnogo smeštajnih i turističkih sadržaja koji vam mogu pružiti ugodan boravak. Plaža Mavrovouni je nagrađena plavom zastavom, što dokazuje čistoću njenih voda.

Plaža Selinica Gitio, Grčka

Plaža Selinica Gitio, Grčka

Selinica je jedna od najlepših plaža u okolini Giteja, udaljena samo 1km od centra grada. Njena obala je peščana i prostire se na preko 150m.

Njene vode su čiste i plaža je nagrađena Plavom zastavom. Ima raznovrsne turističke sadržaje, poput hotela, kampova i soba za boravak, kao i barove na plaži i taverne pored mora.

Uzmite u obzir plažu Selinica kada posetite Gitio i uživajte u njenoj visokokvalitetnoj vodi, sportskim objektima i opuštajućem okruženju.

Plaža Ageranos Gitio

Plaža Ageranos Gitio

Plaža Ageranos je poznata i kao Vati plaža. To je jedna od najlepših plaža koje okružuju grad Gitio i nalazi se 15 km južno od grada. Ova plaža je veoma blizu sela Ageranos, primorskog naselja sa napuštenim kulama izgrađenim u tradicionalnom stilu Mani. Plaža je prilično dobro organizovana jer ima suncobrane, ležaljke i teren za odbojku na pesku. Obala se sastoji od peska pomešanog sa šljunkom. Leti je prilično gužva sa lokalnim stanovništvom i turistima.

Plaža Trinisa Gitio, Grčka

Mala plaža Trinisa se nalazi 7 km severno od Gitija i njeno ime na grčkom znači tri ostrva . Ima plitke vode i neke gnezdeće kornjače nalaze se duž obale na istoku, u pravcu Kokinije. Plaža postaje vetrovita, tako da tamo možete da vežbate neke vodene sportove, kao što je jedrenje na dasci.

Plaža Agia Varvara Gitio

Plaža Agia Varvara Gitio

Ovo je mirna i šljunčana plaža. Tu nećete naći turističke sadržaje, niti sadržaje za sportove na vodi. Agia Varvara je obično mirna i tamo ćete najverovatnije naći lokalno stanovništvo a manje turista. Tamo možete ići automobilom ili motorom, jer do ove plaže nema autobusa. Stara, kamena crkva posvećena Svetoj Varvari nalazi se na obali mora. Datira iz 12. veka i više ne radi. Međutim, tu stoji kao spomenik vizantijskog vremena.

Plaža Skoutari Gitio, Grčka

Plaža Skoutari

Plaža Skoutari nalazi se na 15 km od grada Gitija, na lokalnom putu od Gitija do Areopolisa. Ova plaža duga 150 metara je peščana i ima kristalno čistu vodu. Idealana je za aktivnosti poput ronjenja. Plaža nije organizovana. Zbog toga je prilično opuštajuća i mirna. Sa puta do plaže Skoutari vodi asfaltirana staza, pored koje se nalaze parking prostori.

Plaža Vordonas Gitio, Grčka

Plaža Vordonas Gitio, Grčka

Plaža Vordonas se nalazi na oko 15 km od Gitija. Delimično je izolovana jer nema turističkih sadržaja. Zbog toga nije toliko popularana. Plaža ima uglavnom peščanu obalu, osim nekoliko stena koje se tu nalaze, a ima i kamenito morsko dno. Okružena je zelenilom i to ga čini tihim i mirnim. Ako ste umorni od prepunih plaža koje okružuju Gitio, možete otići u Vordonas da se opustite. Zapamtite da morate poneti svoj suncobran.

Podnošenje prijave je besplatno. Compensair naplaćuje 25-35% naknade za uslugu samo ako dobije nadoknadu. Da bi dobili nadoknadu treba da popunite prijavu. Compensair se brine za ostalo.