Tesalija Grčka je region koji se nalazi na severnoj strani zemlje. Osim Meteora i Peliona, ostala turistička mesta Tesalije nisu toliko poznata inostranim turistima. Ovaj region je omeđen planinama sa tri strane i Egejskim morem sa istočne strane. U centru se nalaze prostrane ravnice i zato se mnogi stanovnici bave poljoprivredom.

Tesalija je region grčkog kopna, geografski između Makedonije i Stereje. Istočne obale Tesalije u Egejskom moru čine mnoge lepe plaže i mesta za letnji odmor. U nastavku ću vam pružiti sve potrebne informacije za razumevanje ovog regiona Grčke.

Klima – Tesalija,Grčka

Tesalija Grčka
Tesalija Grčka

Klima Tesalije je prijatna na obalama Egejskog mora i mnogo svežija u centru, gde je okružena planinama. Ceo region karakteriše kontinentalna klima gde su zime hladne, a leta topla. Temperatura se dramatično menja između ove dve sezone jer ima mnogo kiše. Kišne oluje se obično javljaju u ravnicama Tesalije, tokom letnjih meseci koje jačaju plodnost područja okruženog impozantnim planinama.

Zbog visokih planinskih venaca po kojima je region poznat, vreme je hladnije na velikoj nadmorskoj visini i prilično nepredvidivo. Obično postoje izveštaji o snegu i kiši. Najviše temperature su u Larisi. U celini, leta su veoma topla i prijatna za odmor.

Istorija – Tesalija,Grčka

Tesalija Grčka

U početku je Tesalija bila poznata kao Eolija i sa ovim imenom se pojavljuje u Homerovim pesmama. Region je usko povezan sa mitologijom. Vredi napomenuti da je legendarni Ahil imao svoje kraljevstvo u južnoj Tesaliji, u drevnoj Ftiji. Takođe, planina Pelion je bila zemlja Kentaura, mitoloških bića pola ljudi pola konja. 

U vekovima koji su usledili, Tesalija je postala deo Rimskog carstva, Vizantijskog carstva i često je bila napadana od strane Slovena i Srba u srednjem veku.

Osmanska okupacija je bila veoma teška za lokalno stanovništvo, pošto su obradive doline centralne Tesalije, najveće doline Grčke, date turskim vladarima, a Grci su jedva obrađivali svoju zemlju i nisu imali prava na nju.

Kada je Tesalija oslobođena 1881. godine, Turci su ove zemlje prodali nekolicini Grka, koji su nastavili isti sistem. Ovo je dovelo do velike revolucije u martu 1910. sa lokalnim seljacima koji su tražili preraspodelu zemlje od zemljoposednika. To se dogodilo mnogo godina kasnije, posle 1923. godine, pod pritiskom maloazijskih izbeglica.

Geografija – Tesalija,Grčka

Tesalija Grčka
Tesalija Grčka

Veliki deo Tesalije čine doline i mnogi stanovnici žive od poljoprivrede. Za navodnjavanje ovih dolina stvoreno je veliko veštačko jezero, Plastirsko jezero , koje je dobilo ime po političaru Nikolaosu Plastirasu koji je predložio stvaranje ovog jezera.

Važna geološka formacija u Tesaliji su stene Meteora, impresivne stene usred doline na čijem vrhu su izgrađeni vizantijski manastiri. Osim verskog turizma, ovaj region se razvio i za planinarenje.

Planina Pelion je takođe odlična regija Tesalije, idealna za turizam u svako godišnje doba. Zimi, centralna sela Peliona privlače posetioce svojim prirodnim lepotama i ski-centrom u Agriolefkesu. U leto, prelepe plaže istočne strane Peliona impresioniraju svojom egzotičnom plavom bojom.

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Noćni život Tesalije

Tesalija je region sa dnevnim i mirnim noćnim životom, jer su skoro sva turistička mesta zapravo porodična mesta. Jedina mesta sa živahnim noćnim životom su veliki gradovi Tesalije, posebno Volos , Larisa i Trikala koji imaju mnogo noćnih klubova i barova. Turistička mesta Tesalije su uglavnom mirna i imaju lounge kafiće za opuštajuću noć.

Odmarališta na plaži Pelion imaju šarmantan noćni život sa barovima koji sviraju tihu muziku. Agios Joanis , Milina i Platanias imaju lepe barove i taverne duž obale. Isto važi i za letovališta Agiokampos u Larisi, kao i za Agriju i Nea Anhialos u Volosu.

Iznajmite motocikl, skuter ili bicikl u bilo kom delu sveta

  • Uporedite 942 kompanije za iznajmljivanje širom sveta
  • Upravljajte svojom rezervacijom na mreži
  • BESPLATNO otkazivanje za većinu rezervacija