You are currently viewing Ostrvo Evia-Od termalnih izvora do prelepih plaža

Ostrvo Evia-Od termalnih izvora do prelepih plaža

Ostrvo Evia je drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, posle Krita, i treće u istočnom Mediteranu. Nalazi se na oko 80 km od Atine i povezano je sa kopnom mostom preko Malih Dardanela. Ostrvo je poznato po svojoj raznolikosti i kontrastima, od planinskih vrhova i gustih šuma do peščanih plaža i termalnih izvora. Ostrvo Evia je idealno mesto za odmor, bilo da tražite mir i tišinu, avanturu ili kulturno nasleđe.

Kako doći na ostrvo Evia

Na ostrvu nema aerodroma. Najbliži aerodrom se nalazi u Atini, glavnom gradu Grčke. Aerodrom u Atini obavlja domaće letove sa većine grčkih aerodroma, kao i mnoge međunarodne letove. Da biste otišli do ostrva Evija iz Atine, možete ići iznajmljenim automobilom ili autobusom sa autobuske stanice Kifisos KTEL u Atini.

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Atlas Servis - 24h pomoć na putu
Atlas Servis - 24h pomoć na putu


Ostrvo Evia je udaljen od Novog Sada oko 1100 kilometara, a od Beograda oko 1000 kilometara. Ukoliko putujete sopstvenim prevozom do ostrva se možete prevesti trajektom iz luke Glifa do luke na ostrvu Agiokampos, vožnja traje oko 30 minuta. Do određenog mesta na ostrvu Evia dovoljno je da u navigacioni uređaj unesete koordinate mesta.

Smeštaj na ostrvu Evia

Smeštaj na ostrvu Evia može varirati od luksuznih hotela do porodičnih pansiona i apartmana. Evo nekoliko opisa smeštaja koji se često mogu pronaći na ovom ostrvu:

  1. Hoteli: Ostrvo Evia ima raznoliku ponudu hotela, posebno u većim gradovima kao što su Halkida i Edipsos. Luksuzni hoteli često nude udobne sobe, restorane, bazene, spa centre i druge pogodnosti. Postoje i manji butik hoteli koji pružaju intimniju atmosferu.
  2. Pansioni: Porodični pansioni su česti na ostrvu Evia. Nude pristupačan smeštaj i često su vođeni od strane lokalnih porodica. Ovi smeštaji obično nude osnovne usluge, ali pružaju toplu atmosferu i lokalni doživljaj.
  3. Apartmani i vile: Za posetioce koji žele veću privatnost i samostalnost, postoji mnogo apartmana i vila širom ostrva. Ovi smeštaji često imaju potpuno opremljene kuhinje i prostor za sedenje, idealno za porodični odmor ili duže boravke.

Najposećenija mesta na ostrvu Evia:

Ostrvo Evia - Grad Halkida
Ostrvo Evia – Grad Halkida

Ostrvo Evia – Grad Halkida

Halkida, poznata i kao Halkis ili Halkida, glavni je grad ostrva Evia i administrativni centar periferije Srednja Grčka. Ovaj grad ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina i zauzima strateški položaj na mostu koji povezuje ostrvo Evia sa kopnom Grčke. Grad se proteže na obe strane mosta i čini važan trgovinski i saobraćajni čvor. Most Eurip spaja ostrvo Evia sa kopnom i ima fascinantnu istoriju. Most je deo trgovinskog puta od Atine do severa Grčke.

Halkida ima bogatu arheološku baštinu, uključujući ostatke antičkog teatra, hrama Artemide Diktinije, i drugih istorijskih lokaliteta koji svedoče o dugoj istoriji grada.

Tvrđava Forteca Karababa se nalazi na brdu iznad grada i pruža prelep pogled na more i okolinu. Tvrđava datira iz vizantijskog perioda i imala je značajnu ulogu u odbrani grada. Halkida ima nekoliko muzeja koji prikazuju istoriju i kulturu ostrva, uključujući Arheološki muzej i Muzej antičkog vina.

Grad ima živopisna šetališta duž obale, gde možete uživati u pogledu na more, kafićima i tradicionalnim tavernama. Trg Evripa je glavni trg u centru grada, oko kojeg se nalazi mnoštvo prodavnica, restorana i kafića.

Tokom godine održavajuse razni kulturni događaji, uključujući koncerte, pozorišne predstave i festivale. Noćni život u Halkidi je odličan, posebno tokom letnje sezone. Halkida kombinuje istorijski značaj sa savremenim životom, čineći ga privlačnom destinacijom kako za turiste tako i za lokalno stanovništvo.

Ostrvo Evia – Grad Edipsos

Ostrvo Evia - Grad Edipsos
Ostrvo Evia – Grad Edipsos

Edipsos, takođe poznat kao Aidipsos, je lepo letovalište na severozapadu ostrva Evia, udaljeno oko 100 kilometara severno od glavnog grada Halkide. Ono što čini Edipsos posebnim su termalni izvori koji su jedni od najpoznatijih u Grčkoj. Ovaj grad ima dugu istoriju i bio je popularno mesto za lečenje i opuštanje još od antičkih vremena.nPosetioci često dolaze u Edipsos kako bi se opustili i koristili lekovite efekte vode.

Grad ima različite termalne banjske komplekse i spa centre koji nude razne tretmane, masaže, i wellness programe. Mnogi hoteli direktno koriste termalnu vodu za svoje bazene i spa centrale. Edipsos ima nekoliko lepih plaža duž obale, gde posetioci mogu uživati u kristalno čistom moru. Neke od poznatih plaža uključuju plažu Loutra Edipsou i plažu Agios Nikolaos. Okolina Edipsosa nudi prelepe pejzaže i planine koje se mogu istraživati pešačenjem ili vožnjom bicikla.

Edipsos je privlačna destinacija za one koji žele kombinovati lečenje termalnim izvorima sa odmorom na obali. Grad nudi opuštajuću atmosferu, lepe plaže i prijateljsko okruženje.

Ostrvo Evia – Grad Eretrija

Ostrvo Evia - Grad Eretrija
Ostrvo Evia – Grad Eretrija

Eretrija je istorijski značajan grad smešten na zapadnom delu ostrva Evia, u blizini kopnenog dela Grčke. Ovaj antički grad ima bogato kulturno nasleđe i značajne arheološke nalaze koji svedoče o njegovoj prošlosti. Među najvažnijim su antičko pozorište, hram Artemide Diktinije i ostaci antičkih zgrada. Ova nalazišta pružaju uvid u bogatu istoriju grada.

Grad ima nekoliko crkava i manastira koji su deo bogate verske baštine. Manastir Galataki, posvećen Svetom Minau, jedan je od značajnih verskih mesta u blizini grada. Luka u gradu popularno je mesto za šetnje. Luka pruža pogled na Egejsko more i okolna brda, a uz obalu se nalazi nekoliko tradicionalnih taverni i kafića.

Eretrija je destinacija koja privlači ljubitelje arheologije, istorije i prirode. Posetioci koji žele istraživati antičke ruševine, uživati u lokalnoj kulturi i uživati u prirodnom okruženju, mogu pronaći zadovoljstvo u poseti ovom gradu na ostrvu Evia.

Ostrvo Evia – Grad Pefki

Ostrvo Evia - Grad Pefki
Ostrvo Evia – Grad Pefki

Pefki je lepo turističko mesto smešteno na severnom delu ostrva Evia, u Grčkoj. Ovo priobalno naselje ima lepe plaže, slikovite pejzaže i brojne mogućnosti za odmor i rekreaciju. Pefki je poznat po svojim prelepim plažama. Neka od popularnih kupališta uključuju Pefki plažu, Agia Anna plažu i Hiliadou plažu. Ove plaže nude čistu vodu, fini pesak i idealne uslove za plivanje i sunčanje.

Turistički centar obuhvata razne hotelske komplekse, vile, apartmane i pansioni koji nude različite nivoe udobnosti i usluga. U centru Pefkija i duž obale nalazi se mnogo taverni, kafića i restorana koji posetiocima nude tradicionalnu grčku kuhinju. Posetioci mogu uživati u svežoj ribi, lokalnim specijalitetima i ukusnim grčkim jelima.

Okolina Pefkija obiluje prirodnim lepotama, uključujući brda i planine. Ovo je sjajno područje za ljubitelje prirode i planinarenje. Tokom letnjih meseci, održavaju se razni kulturni događaji, koncerti i tradicionalne manifestacije koje privlače turiste i lokalno stanovništvo.

Pefki predstavlja odličnu destinaciju za one koji žele miran odmor na plaži, sa mogućnošću istraživanja prirodnih lepota i uživanja u lokalnoj kulturi i gastronomiji.

Ostrvo Evia – Grad Kymi

Ostrvo Evia - Grad Kymi
Ostrvo Evia – Grad Kymi

Kymi je slikovito planinsko selo smešteno na istočnom delu ostrva Evia, u Grčkoj. Ovo mesto ima bogatu istoriju, tradicionalnu arhitekturu i prelepe pejzaže. Nalazi se na padinama planine Ochi i ima panoramski pogled na Egejsko more. Manastir Svetog Nikole je smešten na vrhu planine Ochi i pruža spektakularan pogled na okolinu.Mesto je poznato po svojim strmim uskim ulicama i tradicionalnim kamenim kućama.

Luka Kymi je popularno mesto za turiste koji dolaze brodom. Posetioci mogu uživati u mirnoj atmosferi luke, promenadi i tradicionalnim tavernama koje poslužuju lokalne specijalitete. Iako je Kymi smešteno na planini, u blizini se nalaze lepe plaže koje posetioci mogu posetiti. Ove plaže obično imaju kristalno čisto more i peščane obale.

Kymi je destinacija za one koji vole mirno okruženje, planinarenje i istraživanje lokalne kulture mogu pronaći uživanje u ovom grčkom mestu.

Ostrvo Evia – Grad Limni

Ostrvo Evia - Grad Limni
Ostrvo Evia – Plaža Limni

Limni je slikovito ribarsko selo smešteno na severozapadnom delu ostrva Evia, u Grčkoj, ima prelep pogled na zaliv i okolne planine. Selo je okruženo prirodnim lepotama i predstavlja idealno mesto za miran odmor.

Luka Limni je tradicionalna ribarska luka sa šarenim brodićima. Posetioci mogu prošetati duž luke, uživati u atmosferi ribarskog sela i posmatrati lokalne ribare kako obavljaju svoj posao. Ima nekoliko lepih plaža, uključujući plažu Galataki i plažu Limni, koje pružaju mogućnost za opuštanje i uživanje u kristalno čistom moru.

U centru Limnija i duž obale nalazi se nekoliko tradicionalnih taverni i restorana. Možete probati lokalne specijalitete, sveže ulovljenu ribu i druge grčke delikatese. Centralni trg u Limniju je okružen drvećem, klupama i tradicionalnim kafićima. Ovo je mesto gde se lokalno stanovništvo okuplja, a turisti mogu doživeti autentičnu atmosferu sela.

Okolne planine nude mogućnosti za planinarenje i istraživanje netaknute prirode. Tokom letnjih meseci, održavaju se razni kulturni događaji. Limni je destinacija koja privlači posetioce svojom jednostavnom lepotom, autentičnošću i opuštenom atmosferom. Oni koji traže miran odmor u tradicionalnom grčkom okruženju mogu pronaći uživanje u ovom šarmantnom selu na ostrvu Evia.

Ostrvo Evia – Grad Aidipsos

Aidipsos, poznat i kao Edipsos, je lepo letovalište i banjski grad smešten na severozapadnom delu ostrva Evia, u Grčkoj. Aidipsos je jedno od najpoznatijih termalnih letovališta u Grčkoj. Termalne vode su bogate mineralima i pružaju lekovite efekte. Postoje brojni banjski centri, spa kompleksi i hotelski bazeni koji koriste ove termalne izvore za wellness tretmane.

Popularni banjski kompleksi uključuju:

Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel

Ilia Mare Hotel

Pored termalnih izvora, Aidipsos ima i lepe plaže. Neki od popularnih kupališta uključuju plaže Gialtra, Loutra Edipsou i Agios Nikolaos, gde posetioci mogu uživati u toplom moru i prirodnom okruženju. U centru Aidipsosa, posetioci mogu prošetati šetalištima duž obale, istraživati tradicionalne trgove, posetiti prodavnice sa suvenirima i uživati u lokalnoj atmosferi.

Aidipsos je idealna destinacija za one koji traže opuštajući odmor, posebno zbog termalnih izvora koji čine jedinstveno iskustvo wellnessa i lečenja. Osim toga, posetioci mogu uživati u prirodnim lepotama ostrva Evia i istraživati bogatu istoriju i kulturu ovog mesta.

Ovo su samo neki od dragulja koje ostrvo Evia ima da ponudi. Svako mesto ima svoj jedinstveni šarm i atrakcije, čineći Eviju privlačnom destinacijom za različite tipove putnika.

Iznajmite motocikl, skuter ili bicikl u bilo kom delu sveta

  • Uporedite 942 kompanije za iznajmljivanje širom sveta
  • Upravljajte svojom rezervacijom na mreži
  • BESPLATNO otkazivanje za većinu rezervacija