You are currently viewing Mersin Turska – Grad na obali Sredozemnog mora

Mersin Turska – Grad na obali Sredozemnog mora

Mersin, Turska je grad na jugoistoku, na obali Sredozemnog mora. Mersin je poznat po svojoj bogatoj istoriji, kulturnoj raznolikosti, prirodnim lepotama i gastronomiji. U ovom blog postu ćemo vas upoznati sa nekim od najzanimljivijih mesta i aktivnosti u kojima možete uživati u Mersinu.

Najbolje vreme za posetu Mersinu je proleće ili jesen, kada je klima umerena i prijatna. Leti je veoma toplo i vlažno, a zimi može biti hladno i kišovito. Ako putujete avionom, možete sleteti na međunarodni aerodrom Adana, koji je udaljen oko 70 km od Mersina. Odatle možete doći autobusom, taksijem ili rent-a-carom do grada i vašeg smeštaja.

Mersin Turska

Kako doći do Mersina u Turskoj

Ako želite da posetite Mersin, evo nekoliko načina da stignete tamo.

Putovanje avionom u Mersin, Turska

Mersin nema aerodrom. Najbliži se nalazi oko 70 km od centra Mersina u gradu Adana. Aerodrom ima letove iz raznih evropskih i azijskih gradova, kao i iz Ankare i Istanbula. Možete rezervisati let online. Sa aerodroma možete uzeti taksi, autobus ili rent-a-car do grada.

Putovanje vozom u Mersin, Turska

Mersin je povezan železnicom sa drugim turskim gradovima, kao što su Ankara, Adana, Kajseri i Konja. Vozovi su udobni, bezbedni i pristupačni. Kartu možete kupiti na železničkoj stanici ili na mreži. Železnička stanica u Mersinu se nalazi u centru grada, u blizini glavnih znamenitosti i hotela.

Putovanje autobusom u Mersin, Turska

Mersin ima moderan autobuski terminal koji nudi usluge mnogih autobuskih kompanija. Autobusi voze iz različitih delova Turske, kao i iz susednih zemalja kao što su Sirija, Liban i Irak. Autobusi su klimatizovani, opremljeni Wi-Fi i TV-om. Kartu možete kupiti na terminalu ili online. Sa terminala možete uzeti taksi, minibus ili gradski autobus do grada.

Putovanje automobilom u Mersin, Turska

Mersin je lako dostupan automobilom jer je povezan sa autoputevima D400 i O-21. Autoputevi su dobro održavani i duž puta imaju benzinske pumpe, restorane i hotele. Ako dolazite iz Ankare ili Istanbula, do Mersina će vam trebati oko 8 sati vožnje. Ako dolazite iz Adane ili Antalije, trebaće vam oko 2 sata vožnje do Mersina. Ako dolazite iz inostranstva, moraćete da imate međunarodnu vozačku dozvolu i osiguranje automobila.

Mersin, Turska – Znamenitosti

Mersin ima mnogo znamenitosti koje vredi videti, kako u samom gradu, tako i u okolini. Neki od njih su:

Muzej Mersina

Muzej Mersina , Mersin Turska

Ovaj muzej sadrži razne eksponate iz različitih perioda istorije Mersina, od praistorije do Otomanskog carstva. Mogu se videti arheološki nalazi, novčići, nakit, keramika, oružje i drugi predmeti koji svedoče o bogatom kulturnom nasleđu grada.

Takođe zavirite u Ataturkovu kuću (Ataturk Evi, zatvoreno u nedelju), kamenu kuću koju je Kemal Ataturk koristio tokom svojih poseta; i mali muzej (zatvoren u ponedeljak).

Bogorodičina kula

Ova kula je zapravo stara tvrđava koja se nalazi na malom ostrvu u zalivu Mersin. Prema legendi, kula je podignuta u 12. veku za ćerku seldžučkog sultana koji je želeo da je zaštiti od zlih duhova. Danas je kula otvorena za posetioce koji mogu da uživaju u prelepom pogledu na more i grad.

Soli

Soli, Mersin Turska

Soli je drevni grad koji se nalazi oko 20 km zapadno od Mersina. Grad je osnovan u 7. veku pre nove ere i bio je važan trgovački i kulturni centar u antičko doba. Mogu se videti ostaci hrama, amfiteatra, bazilike, termi i drugih objekata koji svedoče o prošlosti grada.

Tarsus

Tarsus Mersin Turska

Tarsus je još jedan drevni grad koji se nalazi oko 40 km severoistočno od Mersina. Grad je rodno mesto Svetog Pavla, jednog od najuticajnijih apostola hrišćanstva. Možete posetiti kuću Svetog Pavla, crkvu Svetog Pavla, Kleopatrin prolaz i druge znamenitosti vezane za njegov život i delatnost.

Kizkalesi

Kizkalesi Mersin Turska

Kizkalesi je popularno letovalište koje se nalazi oko 60 km zapadno od Mersina. Ovo mesto je poznato po prelepoj peščanoj plaži i dve tvrđave koje se nalaze na obali i na ostrvu naspram njega. Tvrđave su izgrađene u srednjem veku i služile su kao odbrana od napada pirata.

Trajektni operateri